Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Rethink UvA wil openbaar debat over Duisenberg

Henk Strikkers,
29 september 2017 - 15:57

Er moet een openbare bijeenkomst komen waar de Vereniging van Universiteiten (VSNU) uitleg geeft over haar keuze voor Pieter Duisenberg als voorzitter. Dat vindt Rethink UvA.

‘Een publieke bespreking van de overwegingen om de heer Duisenberg voor te stellen lijkt ons cruciaal,’ zo stelt Rethink UvA vandaag in een brief aan de VSNU. Die VSNU had eerder deze week gereageerd op de petitie tegen de aanstelling van Pieter Duisenberg als haar voorzitter.

 

Petitie

In die petitie, die bijna vijfduidend keer werd ondertekend, stelde Rethink UvA dat Duisenberg zich als Kamerlid steeds heeft uitgesproken ‘voor een beleid in het hoger onderwijs dat alles ondergeschikt maakt aan politieke en economische doelstellingen, zonder rekening te houden met een democratisch vereiste academische vrijheid, zonder intern begrip van de geleefde realiteit van studenten, stafleden en onderzoekers en uiteindelijk zonder omvattend idee van de universiteit.’ Daarom was Rethink UvA een fel tegenstander van de benoeming van Duisenberg.

 

De VSNU deed naar aanleiding van die petitie een voorstel en nodigde de opstellers uit om in gesprek te gaan met het bestuur van de VSNU. Daar gaat Rethink niet op in. ‘De reactie op de petitie heeft aangetoond dat de aanstelling breed leeft in de academische gemeenschap. Een publieke bespreking van de overwegingen om de heer Duisenberg voor te stellen lijkt ons cruciaal,’ zo motiveert Rethink haar tegenvoorstel.

 

1 november

De VSNU kan nog niet op het tegenvoorstel reageren. Pieter Duisenberg begint volgende week als voorzitter van de VSNU en bezoekt de UvA op 1 november als onderdeel van zijn kennismakingstour langs Nederlandse universiteiten.