Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Folia 2: kamertekort, atoomkelders en de zuster die professor werd

Altan Erdogan,
13 september 2017 - 06:00
Betreft
Deel op

We zijn weer begonnen! Wie rondkijkt op de campussen en gebouwen van HvA en UvA kan er niet omheen: universiteit en hogeschool zijn weer volop in bedrijf. Tussen de duizenden studenten zijn er meer dan ooit die elke dag niet weten waar ze de komende nacht zullen slapen. Bij vrienden op de bank, in een tentje, of toch maar in dat kleine hok met een veel te hoge huur aan de rand van de stad?

Maar liefst 12.000 kamers komt de hoofdstad tekort. Hoe kan dat? In het magazine duidt Folia aan de hand van zeven vragen de Grote Kamernood. Over de grote toestroom aan buitenlandse studenten, de rol van de UvA, en hoe creatief het probleem elders wordt aangepakt. Studentenhuisvester Duwo: ‘Als de UvA toestemming geeft, zetten we op Science Park of bij het AMC zo duizend kamers neer voor studenten.’

 

Die internationale studenten zijn vaak verleid om naar Amsterdam te komen door verschillende rankings. Deze vergelijkingen van universiteiten wereldwijd worden steeds belangrijker, ook bijvoorbeeld voor recruiters bij het selecteren van werknemers. Hoe komen deze lijsten tot stand? En waarom staat, zeg, de UvA bij ‘de Times’ op plaats 59 en volgens ‘Shanghai’ ver voorbij de honderd? En misschien nog wel het grootste vraagteken: waarom staat onze University of Applied Sciences, de HvA, in geen enkele ranking?

Hadden ze bij het samenstellen van die rankings gesproken met Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg, dan had de HvA zeker goed gescoord. Toen er tot drie keer toe geen plek was bij geneeskunde, ging Buurman verpleegkunde studeren aan de hogeschool. Daar is ze nu lector – maar ze promoveerde ondertussen ook én schopte het dit jaar tot hoogleraar. In een groot interview vertelt ze hoe ze van ziekenhuisbed naar leerstoel is opgeklommen.

 

In de swinging sixties vreesde Amsterdam, net als de rest van de wereld, een nucleaire escalatie van de Koude Oorlog, getuige de tientallen atoomkelders die zijn gebouwd onder de stad. Folia daalde af om te zien hoe bijvoorbeeld bezoekers van de universiteitsbibliotheek konden – en, afkloppen, kunnen – schuilen. ‘Dus hier word je opgesloten als je je boeken niet terugbrengt.’

 

Van recenter datum, maar zeker zo spannend, is Spui25. Daar staan de cultuur en de wetenschap in Amsterdam letterlijk in de etalage, al tien jaar lang. Dit jubileum wordt gevierd met speciale programma’s als Gedroomde Gasten: ‘onderzoekers die twintig jaar buffelen en nu eindelijk iets interessants hebben gevonden.’ Het geheim achter een succesverhaal.

 

Folia 2 ligt vanaf vanmiddag in de welbekende bakken op alle HvA- en UvA-locaties.

Lees meer over