Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

‘Basisbeurs mogelijk in aangepaste vorm terug’

Henk Strikkers,
12 september 2017 - 09:26

In de onderhandelingen over het nieuwe regeerakkoord wordt gesproken over de herinvoering van de basisbeurs. Dat bericht De Telegraaf vandaag op basis van bronnen uit de onderhandelingen.

Het CDA en de ChristenUnie, twee van de vier onderhandelende partijen over het nieuwe regeerakkoord, zijn fervente tegenstanders van het leenstelsel. Zij zouden met plannen zijn gekomen om een uitgeklede vorm van de basisbeurs in te voeren. Volgens De Telegraaf wordt er onder meer gesproken over de herinvoering van de basisbeurs voor de bachelorfase en over ‘het verzachten van de gevolgen van het leenstelsel voor wie wil doorstuderen.’ Of de voorstellen daadwerkelijk in het regeerakkoord komen is volgens de krant niet zeker.

 

Het Interstedelijk Studenten Overleg laat in een persbericht weten positief te staan tegenover de herinvoering. Ook de Landelijke Studenten Vakbond juicht het voorstel toe, maar is wel op zijn hoede. ‘Er zijn jongeren die niet meer gaan studeren door het leenstelsel, dus we vinden het een goed plan als de basisbeurs terugkomt, zegt voorzitter Tariq Sewbaransingh. ‘Maar we zijn wel bang, want in het verleden wilden partijen dat betalen door bijvoorbeeld het ov-reisrecht af te schaffen of er hele strikte voorwaarden aan te koppelen. Daar zijn wij niet voor.’

 

Leenstelsel

Tijdens de vorige regeerperiode schafte het kabinet van VVD en PvdA met steun van D66 en GroenLinks de basisbeurs af. In plaats daarvan kwam een leenstelsel waarmee studenten tegen relatief gunstige voorwaarden kunnen lenen. Wat het rijk daarmee bespaart zou in het hoger onderwijs worden geïnvesteerd. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap zou dit kunnen oplopen tot 1 miljard euro, andere berekeningen kwamen uit op rond de 650 miljoen euro.