Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Louise Gunning ontvangt Zilveren Medaille van Amsterdam

Henk Strikkers,
1 september 2017 - 16:55

Universiteitshoogleraar en voormalig bestuursvoorzitter Louise Gunning heeft zojuist de Zilveren Medaille van de gemeente Amsterdam gekregen. Ze kreeg deze vanwege haar ‘grote bijdrage aan de Amsterdamse gezondheidszorg, kinderopvang en wetenschap.’

Louise Gunning (66) is sinds begin jaren negentig verbonden aan de UvA. Eerst was ze hoogleraar sociale geneeskunde, daarna werd ze lid van het bestuur van het Academisch Medisch Centrum en vanaf 2012 was ze voorzitter van de UvA en de HvA. Na de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis in het voorjaar van 2015 trad ze af.

 

Kennisstad

‘Als bestuursvoorzitter van de UvA en de HvA heeft mevrouw Gunning een wezenlijke bijdrage geleverd aan de positionering van Amsterdam als kennisstad, zowel nationaal als internationaal, en als vestigingsstad voor bedrijven en internationaal talent,’ schrijft de gemeente.

 

Bovendien wordt Gunning geprezen voor haar hulp na de Bijlmerramp en de nieuwjaarsbrand in Volendam, ‘maar vooral in haar rol als voorzitter van Commissie Onderzoek Zedenzaak Amsterdam begin 2011’. In die hoedanigheid deed ze onderzoek naar hoe de Letse zedendelinquent Robert M. zo lang en zo veel kinderen kon misbruiken en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

 

Besloten uitreiking

Voor de besloten uitreiking in de ambtswoning van de burgemeester waren veel belangrijke gasten uitgenodigd. Onder meer HvA-bestuursvoorzitter Huib de Jong, voormalige UvA-HvA-bestuurders Dymph van den Boom en Hans Amman, de huidige UvA-bestuurders Geert ten Dam en Karen Maex en een aantal (ex-)decanen waren present. Opvallend was ook de aanwezigheid van voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht Atzo Nicolaï. Net zoals Gunning stapte hij in de nasleep van de Maagdenhuisbezetting op.

 

De Zilveren Medaille is, na de Gouden Medaille, de op een na hoogste onderscheiding die de gemeente heeft. Hij wordt toegekend aan mensen die ‘zich meer dan 15 jaar buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam.’ Wim Pijbes, Huub Oosterhuis en Hedy d’Ancona zijn enkelen die dezelfde decoratie als Gunning ontvingen.