Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Protest tegen Soho House: 'Bungehuis besmet verklaard'

Sterre van der Hee,
23 juli 2017 - 09:56

Demonstranten protesteerden vrijdag bij het Bungehuis tegen de mogelijke komst van het Soho House. De projectontwikkelaar gaat - nu de rechter de vergunning ongeldig heeft verklaard - in hoger beroep.

Amsterdammer Melissa Koutouzis (29) grijpt de megafoon stevig beet, in de hoop het geluid van voorbijvliegende scooters, toeterende auto’s en verdwaasde bierfietsers bij het Bungehuis te overstemmen. ‘Wij hebben Amsterdam lief,’ besluit ze haar betoog. ‘Je moet het niet verkopen aan de hoogste bieder. Onze actie gaat dóór!’ De omstanders, zo’n dertig à veertig man, beginnen te joelen.

 

Op het protest voor het Bungehuis aan de Spuistraat 210, geïnitieerd door diverse actie- en bewonersgroepen als Fair City, de Rolkoffergroep en Pretpark Amsterdam, zijn buurtbewoners, studenten en politiek afgevaardigden afgekomen. Ze protesteren tegen de mogelijke komst van het Soho House: een chique, besloten club voor de creatieve sector, die zich zou vestigen in het Bungehuis.

 

‘Het barst hier al van de hotels,’ zegt UvA-student en buurtbewoner Laura (28), die ook aanwezig was bij de bezetting van het Bungehuis in 2015, en die niet met achternaam genoemd wil worden. ‘Dit is een extreem elitaire club, geen nuttige aanvulling voor de buurt.’ Buurtbewoner Dio de Hoog (46) gebaart naar het The Hoxton Hotel, even verderop. ‘Het is hier al vier jaar een bouwput. Bewoners lijken niet meer welkom in de stad. Straks zijn huizen binnen de ring niet meer op te brengen.’

Foto: Daniël Rommens

Eerdere protesten

De zaak Soho House-in-het-Bungehuis kent een lange geschiedenis. De UvA verkocht het Bungehuis – waar de Faculteit der Geesteswetenschappen zat – in 2015 aan vastgoedontwikkelaar Aedes Real Estate, die er een Soho House wilde realiseren. De maanden ervoor kondigde diezelfde faculteit hevige bezuinigingen aan. De protesten die volgden mondden uit in de bezetting van het Bungehuis en het Maagdenhuis, in de lente van 2015.

 

Soho House kreeg alsnog een vergunning, maar vorige maand verklaarde de rechter die ongeldig: volgens gemeentelijke regels krijgen alleen ‘unieke concepten’ een hotelvergunning. Soho House is dat niet, oordeelde de rechtbank. De projectontwikkelaar en de gemeente Amsterdam zijn het daar niet mee eens: zij gaan in hoger beroep bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland.

‘Besmet’

UvA-studenten Laura Dekker en Ian Velthuis (29, master geschiedenis) zijn het eens met het rechterlijk oordeel. Dekker noemt de procedure rond het Soho House ‘heel raar’ ‘De gemeente lijkt tegen de eigen regels in te gaan. Dat is erg problematisch.’ Intussen knoopt vier man met kleine touwtjes een spandoek aan het hek. ‘Stop uitverkoop van de stad’, staat erop. Zeker acht smartphones gaan de lucht in, maken foto’s. Ernaast andere borden: ‘No Soho House Amsterdam, yes houses for Amsterdammers’. ‘Schande’.

 

De groep zegt het Bungehuis bij dezen ‘besmet’ te verklaren: een term waarmee ze ‘kopers willen waarschuwen dat als een gezond gebouw geïnfecteerd raakt met de zucht naar winst, de hele stad eronder lijdt […],’ aldus de actiefolder. Als ander voorbeeld noemen ze de gemeentelijke afstoot van de culturele vrijplaats aan de Gelderse Kade. De actievoerders riepen dat pand uit tot eerste ‘Blijf van mijn stad’-huis. Het Bungehuis is nu het tweede.

Over Soho House

Soho House is opgericht in 1995 in Londen als een besloten club voor mensen die werkzaam zijn in de filmwereld, de media en de creatieve industrie. Momenteel heeft Soho House twaalf clubhuizen: acht in het Verenigd Koninkrijk, zes in de Verenigde Staten, en één in Duitsland, Spanje, Turkije en Canada. In 2014 was sprake van een Soho House op de Raamgracht in Amsterdam, wat ook veel protest opleverde.