Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Steeds meer HvA’ers hebben binnen 5 jaar hun diploma

Max Rozenburg,
30 juni 2017 - 17:04

Het aantal HvA-studenten dat na het eerste jaar van een opleiding ook aan het tweede begint steeg in 2016 voor het derde jaar op een rij. Ook het aantal studenten dat binnen vijf jaar afstudeert groeit gestaag, blijkt uit het HvA-jaarverslag.

In vijf jaar is het aantal studenten dat na het eerste jaar uitvalt of van studie switcht gedaald van 44 naar 40,1 procent. De Faculteit Gezondheid (FG) kent traditioneel de laagste uitval: 32 procent van de FG-eerstejaars herzag vorig jaar hun studiekeuze, precies evenveel als het jaar daarvoor.

 

De Faculteit Business & Economie (FBE) komt ook in 2016 als slechtste uit de bus. Liefst 45 procent van de studenten houdt het er na een jaar voor gezien. Toch kan dit als overwinning worden gezien: het jaar daarvoor viel de helft van de FBE-eerstejaars uit of besloot het voor een andere studie te kiezen.

Opvallend is dat de Faculteit Maatschappij & Recht voor het vijfde jaar op rij minder studenten ziet afstuderen

Sociale en inhoudelijke binding

Jos van Hijfte, beleidsadviseur studiesuccess aan de HvA, schrijft de dalende eerstejaarsuitval toe aan het HvA-beleid om de ‘sociale en inhoudelijke binding’ tussen studenten en opleiding te versterken. ‘We bieden bijvoorbeeld een studiekeuzecheck aan, waardoor studenten een beter beeld krijgen van de inhoud van de opleiding; onderwijseenheden worden kleiner, we stimuleren een actieve participatie van studenten en we investeren in de scholing van docenten. Dit alles versterkt de inhoudelijke binding tussen student en opleiding,’ stelt Van Hijfte. ‘De sociale binding wordt versterkt door, bijvoorbeeld, het stimuleren van studieverengingen, een HvA-breed introductiemoment bij aanvang van de opleiding en het versterken van de positie van de opleidingscommissies.’

 

Faculteit Gezondheid scoort het best

Het aantal HvA-studenten dat binnen vijf jaar hun bachelordiploma haalt stijgt ook. Ook hierbij behaalt de Faculteit Gezondheid het beste rendement: 74 procent van de studenten die in 2011 aan hun studie begonnen en zich een jaar later opnieuw inschreven behaalde binnen vijf jaar hun diploma. Op de FBE is dat slechts 51 procent. ‘Natuurlijk vinden we het een goed teken dat het aantal studenten dat vroegtijdig met een opleiding stopt in dalende lijn is,‘ aldus Van Hijfte.

 

Opvallend is dat de Faculteit Maatschappij & Recht (FMR) voor het vijfde jaar op rij minder studenten ziet afstuderen. Van de FMR-studenten die in 2007 begonnen, studeerde 63 procent binnen vijf jaar af; van degenen die in 2011 begonnen haalde slechts een schamele 51 procent in vijf jaar de eindstreep. Volgens Van Hijfte is de daling op de HvA ‘een weerspiegeling van de landelijke trend’.