Foto: Daniël Rommens
actueel

HvA en HU praten over lerarenopleiding Duits in Amsterdam

Henk Strikkers,
29 juni 2017 - 09:52

De HvA en de Hogeschool Utrecht zijn in gesprek om een lerarenopleiding Duits in Amsterdam aan te bieden. Dat bevestigt de HvA.

De gesprekken zijn het gevolg van de afspraken die de HvA en Hogeschool Inholland twee maanden geleden over hun lerarenopleidingen maakten. Inholland wil zijn lerarenopleidingen afbouwen en eerstejaars studenten doorverwijzen naar de HvA. Studenten die nu bij Inholland studeren zouden hun studie er wel af kunnen maken.

 

Leraren Duits

Er is echter één maar: Inholland had een licentie om leraren Duits op te leiden en de HvA heeft die niet. Daarover stelde SP-Kamerlid Peter Kwint Kamervragen. Er is volgens hem een groot tekort aan leraren Duits in de omgeving van Amsterdam. Kwint vreesde dat dit tekort nog verder zou oplopen wanneer je nergens in Noord-Holland nog een opleiding tot docent Duits kon volgen.

 

Dat zag de HvA ook en zij onderzoekt met de Hogeschool Utrecht – die wel leraren Duits mag opleiden – of het mogelijk is om een opleiding in Amsterdam te behouden. ‘Dat zou kunnen op een locatie van de HvA,’ vertelt HvA-persvoorlichter Rolf de Wit. ‘Echter niet onder toezicht van de HvA. Een eventuele leslocatie Duits van de HU in Amsterdam blijft voor honderd procent een HU-opleiding waar zij honderd procent verantwoordelijk voor zal zijn.’

 

Docenten van Inholland

Wanneer Inholland definitief besluit om de lerarenopleidingen af te bouwen zullen de mensen die nu bij die lerarenopleidingen werken op zoek moeten naar een nieuwe baan. Wanneer zij solliciteren bij een HvA-lerarenopleiding zullen zij worden behandeld als interne kandidaat.

 

‘Mocht een docent van van een lerarenopleiding die verdwijnt bij Inholland reageren op een HvA-vacature bij de lerarenopleidingen en als beste uit de procedure komen, dan zal hij/zij als interne kandidaat worden gezien en daardoor dus voorrang hebben op een volstrekt gelijkwaardige externe kandidaat,’ laat De Wit schriftelijk weten.