Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Publiek domein
actueel

Acta-hoogleraar schrijft boek over zijn raarste patiënten

Bart Lichtenveldt,
13 juni 2017 - 10:09
Betreft
Deel op

Voormalig hoogleraar sociale tandheelkunde Michiel Eijkman schreef een boek over wat hij allemaal tegenkwam in de tandartskamer. Van mensen die zich uitstorten over hun liefdesleven tot patiënten die denken dat ze een radio in hun gebit hebben.

Toen Folia in oktober 2013 een 65-plusser werd, spraken we met een zevental hoogleraren die ook doorwerkten na hun 65e. Onder hen was Michiel Eijkman (78), oud-professor in de sociale tandheelkunde aan de Acta. Voorzichtig noemde hij zichzelf in dat interview ‘pionier’, vanwege het vroeg bepleiten van openheid en communicatie in de behandelkamer, wat inging tegen de toen heersende opvattingen van de gemiddelde tandarts.

 

Het interview bleef niet onopgemerkt, en Eijkman werd benaderd door een uitgeverij met de vraag of hij een boek wilde schrijven over de geschiedenis van de tandheelkunde. In plaats daarvan schreef hij een verhalenbundel over de herkenbare en opmerkelijke tandartspatiënten die hij in de stoel heeft gehad. Na een machtswisseling bij de uitgeverij werd het project afgebroken. ‘Hoe beter een idee, hoe groter de weerstand,’ dacht Eijkman en zette door.

 

Radio in het gebit

Bijna vier jaar na het interview is het boek Tanden en misverstanden toch verschenen. Het zijn bizarre verhalen over patiënten die de behandelaar bestoken met details uit hun stormachtige liefdesleven, denken dat er een radio in het gebit zit, of die de tandarts woest beetpakken en in de lucht houden. Een uniek inkijkje in de tandartskamer van gisteren. De eerste druk was in een wip uitverkocht; inmiddels is er nieuwe voorraad.

 

lees meer