Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA nagenoeg constant op QS Ranking

Henk Strikkers,
8 juni 2017 - 09:29

De Universiteit van Amsterdam is één plekje gedaald op de World University Ranking van onderzoeksbureau Quacquarelli Symonds. Ze daalt van plek 57 naar plek 58.

Voor het eerst is de UvA niet de beste Nederlandse universiteit op deze QS-Ranking. De TU Delft maakt een grote sprong en komt terecht op plek 54, net boven de UvA. De UvA en de TU Delft zijn de enige Nederlandse universiteiten in de top-100.

 

Academic reputation

Een belangrijk deel van de score van universiteiten is afhankelijk van de ‘academic reputation’, dat 40 procent van de score bepaalt. QS onderzoekt dat door wetenschappers van over de hele wereld te vragen welke universiteit leidend is in hun vakgebied.

 

Daarnaast tellen de factorenLees hier meer over de gebruikte methodologie. ‘employer reputation’ (10 procent), ‘faculty/student ratio’ (20 procent), ‘citations per faculty’ (20 procent), ‘international faculty ratio’ (5 procent) en ‘international student ratio’ (5 procent) mee.

 

Onderwijs

De QS Ranking is naast de Times Higher Education Ranking en de Shanghai-ranking één van de drie grote internationale rankings van universiteiten. Er is vaak kritiek op de methodologie van deze drie grote ranglijsten, zo wordt er weinig aandacht besteed aan onderwijs en zou er te veel naar kwantiteit en te weinig naar kwaliteit van publicaties worden gekeken.

Lees meer over