Foto: Monique Kooijmans
actueel

Universitair hoofddocenten krijgen promotierecht

Henk Strikkers,
7 juni 2017 - 09:58

Ook universitair hoofddocenten die zelf zijn gepromoveerd mogen voortaan promovendi gaan begeleiden. Na de Tweede Kamer is gisterenavond ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat dat regelt.

Op dit moment mogen wettelijk gezien enkel hoogleraren promovendi begeleiden. Professoren hebben soms echter zoveel promovendi onder zich, dat universitaire (hoofd)docenten in de praktijk de begeleiding op zich nemen.

 

Die docenten krijgen echter niet de eer voor de promoties en professoren zijn verantwoordelijk voor een promovendus die ze vaak maar weinig zien. Daarom diende minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap een wet in om dit recht te trekken en ook universitair hoofddocenten officieel promovendi te laten begeleiden.

 

UvA

Het is nog niet duidelijk wanneer de wet ingaat, maar de UvA heeft al aangekondigd dat ze haar promotiereglement gaat aanpassen. ‘Het is heel goed dat we als Nederlandse universiteiten binnenkort de mogelijkheid krijgen om daar verandering in te brengen,’ aldus rector magnificus Karen Maex.

 

‘Er zal aan de UvA een generiek ius promovendi komen voor alle universitair hoofddocenten (UHD), waarna het aan de decanen van de faculteiten is om een UHD bij het College voor Promoties voor te dragen als promotor,’ schrijft de universiteit in een persbericht.

Lees meer over