Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Voorlopig geen hotel in Bungehuis

Henk Strikkers,
29 mei 2017 - 09:12

Het Bungehuis, waar tot vorig jaar de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA huisde, wordt voorlopig geen hotel. De rechter heeft de door de gemeente verleende vergunning ongeldig verklaard.

Buurtbewoners van het Bungehuis aan de Spuistraat spanden een rechtszaak aan omdat de gemeente ondanks een hotelstop in het centrum toch een vergunning verleende aan Soho House om in het Bungehuis een hotel te vestigen. Dat kan alleen in uitzonderlijke gevallen en daar was volgens de buurtbewoners geen sprake van.

 

De rechter gaf hen daarin gelijk en verklaarde de vergunning ongeldig. Het stadsdeel centrum, dat de vergunning verleende, reageert later op de uitspraak, evenals eigenaar Aedes Real Estate dat het pand in 2015 van de UvA kocht, meldt Het Parool.

 

Bezetting

In 2015 werd het Bungehuis tien dagen bezet door studenten uit onvrede met de verkoop van het pand en met bezuinigingen op de Geesteswetenschappenfaculteit. Nadat de mobiele eenheid de bezetters uit het pand haalde, volgde een dag later de Maagdenhuisbezetting.