Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Universiteiten en Cambridge akkoord over ‘gouden route’ open access

Willem van Ewijk,
22 mei 2017 - 16:45

Onderzoekers van Nederlandse universiteiten kunnen de komende drie jaar zonder kosten publiceren in de tijdschriften van Cambridge University Press.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) maakte vandaag bekend een akkoord te hebben gesloten met Cambridge University Press. De uitgever en universiteiten kiezen daarbij voor de zogenoemde ‘gouden route’ waarbij de auteur de uitgeverij voor publicatie betaalt maar de publicatie daarna voor iedereen toegankelijk is.

 

Tot voor kort moesten bibliotheken per geraadpleegd artikel betalen aan de uitgeverij. Daarnaast betalen universiteitsbibliotheken jaarlijkse abonnementskosten en ook nog een bedragDit zijn de zogenoemde article processing charges. als een onderzoeker in een tijdschrift publiceert. Dit bedrag betalen onderzoekers nog steeds aan Cambridge University Press, maar universiteiten hoeven geen abonnementsgeld te betalen en ook voor het raadplegen van een artikel wordt geen geld meer gevraagd.

 

De VSNU sloot al eerder open access-akkoorden met Elsevier, Wiley, en een aantal kleinere uitgeverijen. Daarbij werd vooral voor de ‘groene route’ gekozen. Hierbij mag de auteur na publicatie in een tijdschrift een versie van het artikel gratis toegankelijk maken in een publiek toegankelijke database.

 

2020
Demissionair staatssecretaris Sander Dekker streeft ernaar dat vanaf 2020 alle met Nederlandse belastinggeld gefinancierde wetenschappelijke artikelen voor iedereen gratis te raadplegen zijn. Vorig jaar besloten de onderwijs- en innovatieministers van de Europese Unie open access tot Europese doelstelling te maken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) besloot al eerder alleen nog onderzoek te financieren als dat na publicatie direct openbaar toegankelijk wordt gemaakt.

 

Oxford
Eerder deze maand lukte het de VSNU niet om een open access-akkoord te sluiten met Oxford University Press.