Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

#UvAkiest: Winst voor De Vrije Student, geen zetel voor Roede

22 mei 2017 - 16:01

Opkomst komt voor het eerst sinds drie jaar weer boven de twintig procent. Roede en Ons Kritisch Alternatief krijgen geen zetels. De Decentralen blijft de grootse partij in de Centrale Studentenraad (CSR) en lijsttrekker Guido Bakker van De Vrije Student haalt de meeste stemmen.

Dit is de opvallende oogst van de studentenraadsverkiezingen van de UvA, die plaatsvonden van 10 tot en met 16 mei. Van de zeven directe mandaten in de CSR gaan er, evenals vorig jaar, drie naar De Decentralen, UvA Sociaal krijgt er twee (vorig jaar drie) en De Vrije Student krijgt er ook twee (vorig jaar een). Ons Kritisch Alternatief krijgt nul zetels. Naast de zeven directe mandaten telt de CSR zeven indirecte mandaten: elk der zeven facultaire studentenraden vaardigt één student af naar de CSR, die zodoende veertien leden telt. Wie er namens de facultaire raden in de CSR komt wordt later bekend gemaakt.

 

Roeterseilandcampus

Voor het eerst dit jaar werd de uitslag van de studentenraadsverkiezingen bekend gemaakt op de Roeterseilandcampus, waar het College van Bestuur sinds afgelopen december haar hoofdkantoor heeft. De centrale hal in het E-gebouw stroomde vanmiddag vol met studenten die de uitslag vernamen uit de mond van rector magnificus Karen Maex. De opkomst van 20,19 procent was niet heel veel hoger dan de voorgaande jaren, maar de psychologische grens van twintig procent is wel weer overschreden, wellicht een positief signaal.

De controversiële rechts-populistische club Roede van Thijs Binnenkade haalde 68 stemmen en bleef daarmee een eind verwijderd van de kiesdeler van 110

Zoals gebruikelijk was de opkomst bij tandheelkundefaculteit Acta het hoogst met 40,3 procent. Alle acht zetels gingen daar naar partij Acta Beter, de enige partij die op Acta meedoet. Van hetzelfde laken een pak op het AMC: een opkomst van 34,8 procent, waar MFAS alle zetels krijgt. De laagste opkomst was dit jaar bij Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen (FMG) met een opkomst van 13,3 procent. Opvallend ook: de relatief goede opkomst bij rechten, namelijk 28,6 procent, tegenover 24,0 procent vorig jaar.

 

De facultaire partijen kregen zoals de laatste twee jaar weer de meeste stemmen op facultair niveau: Sefa won driekwart van de zetels bij Economie & Bedrijfskunde en Humanities Rally en Tof verdeelden de zetels bij Geesteswetenschappen. De controversiële rechts-populistische club Roede van Thijs Binnenkade haalde daar 68 stemmen en bleef ver onder de kiesdeler van 110.

 

Op de rechtenfaculteit is partij OpRecht opnieuw de grootste met zeven (vorig jaar acht) van de tien zetels en gaan de resterende zetels naar de nieuwe internationale partij Inter, opgericht door studenten van de Engelstalige bachelor Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE). Bij Maatschappij- en Gedragswetenschappen is UvASociaal nog steeds de grootste met zeven van de twaalf zetels. De overige zetels gingen naar Hervorm FMG en De Vrije Student.

Stout heeft twee zetels gewonnen, maar had slechts één kandidaat

De liberalen brachten het er sowieso goed vanaf deze verkiezing: vorig jaar kregen ze een tweede zetel in de CSR toegewezen doordat een faculteit geen afgevaardigde naar de CSR stuurde, nu wonnen ze die zetel op eigen kracht. Bij de FMG deed men voor het eerst mee en haalde direct twee zetels. En nog een opsteker voor De Vrije Student: lijsttrekker Guido Bakker kreeg in absolute cijfers UvA-breed het meeste aantal stemmen: 454, overigens op de voet gevolgd door de lijsttrekker van UvASociaal, Ken Chew. Hij vergaarde 438 stemmen.

 

Stout

Op de bètafaculteit is partij Lief als vanouds oppermachtig, met negen van de twaalf zetels in de facultaire studentenraad. Opvallend is het resultaat van partij Stout: die heeft twee zetels gewonnen, maar had slechts één kandidaat. Wat er met die zetel gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Jacqueline Groot Antink, secretaris van het Centraal stembureau van de UvA zegt dat er verschillende mogelijkheden zijn voor Stout. ‘Men kan een sollicitatieprocedure opstarten en die persoon als raadsassistent benoemen. Die persoon heeft dan geen stemrecht in de raad, maar de partij kan dan wel aan invloed winnen. Een andere mogelijkheid is dat de partij haar zetel teruggeeft. Die wordt dan volgens de bestaande regels als restzetel aan een van de andere partijen toegekend.’

Dankzij Slaafs wordt het gratis bier drinken op het Science Park

Of partij Stout dat doet is de vraag. De kans is groot dat die zetel dan naar Lief gaat en Stout heeft een heel ander partijprogramma dan Lief. Slaafs, de ludieke club van Parcival Maissan, die gratis bier belooft aan studenten en zijn bestaansrecht vindt in een tegenstem tegen de bètasamenwerking met de VU, heeft een zetel gehaald. Dat wordt gratis bier drinken op Science Park.

 

CSR-voorzitter

Wie de nieuwe CSR-voorzitter wordt is niet direct duidelijk. Zodra de nieuwe CSR voor het eerst in volledige samenstelling, dus met alle veertien leden, bij elkaar komt zal er een dagelijks bestuur worden gekozen. Afgaand op het aantal direct verkregen zetels zou de voorzittershamer naar De Decentralen kunnen gaan, want dat is de grootste partij met drie zetels. De lijsttrekker van de partij, Sebastian Proos, vergaarde echter niet de meeste stemmen binnen de partij (215). Die meeste stemmen gingen naar Aleksandra Borovitskaja (264). Maar ook dat zegt nog niet zo veel over haar kansen op (en bereidheid tot) het voorzitterschap, want wie er namens de faculteiten in de CSR komen (en mee kunnen stemmen over wie er in het dagelijks bestuur komt) is pas in juni duidelijk.