Foto: Sytze van Stempvoort
actueel

UvA-student gaat zeep maken van gerecyclede citrusschillen

Willem van Ewijk,
13 mei 2017 - 12:44

Ieder jaar wordt er in Nederland 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid, terwijl je er producten van kunt maken die we nu nog importeren. UvA-student Sytze van Stempvoort besloot een bedrijf op te richten waarmee hij de schillen gaat recyclen en daarom is hij nu genomineerd voor de Young Impact Award.

‘Ik hoop mensen te laten zien dat “afval” waarde heeft en dat lukt al heel aardig. Mijn moeder belt me namelijk om de week, om te vragen wanneer ik die zak met sinaasappelschillen die ze bewaart nou eens kom halen,’ zei Sytze van Stempvoort (22) onlangs tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger. De UvA-student Science, Business & Innovation sprak er, omdat hij een van de wereldverbeteraars is die in de Duurzame Jonge 100-lijst is opgenomen.

Per jaar wordt er in Nederland 250 miljoen kilo aan citrusschillen weggegooid

Handzeep

Van Stempvoort is een van de oprichters van het bedrijf PeelPioneers dat citrusschillen verzamelt om ze om te zetten in etherische oliën en het verdikkingsmiddel pectine, dat veel wordt gebruikt in jam. Daar ligt een grote markt, want per jaar wordt er in Nederland 250 miljoen kilo aan citrusschillen weggegooid, aldus Van Stempvoort. PeelPioneers produceerde er in samenwerking met ondernemerscollectief Beeblue al een oranje handzeepje mee.

 

Hij kwam op het idee toen hij voor zijn bachelorproject scheikunde meewerkte aan een onderzoeksproject in New York. Hij leerde er over een biologische raffinaderij voor citrusafval in Brazilië. Terug in Nederland besloot hij zelf een bedrijfje op te richten dat citrusafval recyclet. Dit jaar start Peel Pioneers een pilot en volgend jaar wil Van Stempvoort volledig operationeel zijn.

‘Ik hoop mensen te laten zien dat “afval” waarde heeft en dat lukt al heel aardig’

Ronnie Flex

De jonge ondernemer is een van de drie genomineerden voor de Young Environment Award van jongerenbeweging Young Impact, die op 30 mei tijdens een show in het Ziggo Dome zal worden uitgereikt. De show, met optredens van Ronnie Flex en Prinses Laurentien zal worden uitgezonden op NPO3 en 3FM. Wie wil dat Van Stempvoort er voor het oog van de camera’s met de award vandoor gaat kan tot 15 mei stemmen op de site youngimpact.nl.