Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Vanaf 2018 stroom je makkelijker door van hbo naar universiteit

Daniël Rommens,
26 april 2017 - 13:56

Wil je na je hbo-diploma doorstuderen aan de universiteit? Dan moet je bijna altijd een schakeltraject volgen en daar krijg je precies nul euro stufi voor. Dat is een dure grap en steeds minder hbo'ers maken die stap. Maar daar komt vanaf 2018 verandering in.

Bij de meeste schakeltrajecten - programma's om je op je vervolgstudie voor te bereiden - word je ingeschreven als contractstudent. Je krijgt dan geen studiefinanciering en je mag niet wonen in de officiële studentenhuisvesting. Je kunt zelfs niet lenen bij DUO. De universiteiten en minister Bussemaker van Onderwijs hebben besloten daar vanaf volgend jaar een eind aan te maken.

 

De voorzieningen voor schakelstudenten werden in 2010 door de vorige minister stopgezet. Sindsdien zijn maar liefst dertig procent minder hbo-studenten verder gegaan met een master op de universiteit.

Nog even geduld
De universiteiten moeten wel nog hun administratie aanpassen. Om niet in de problemen te komen met de gegevens van studenten, moeten schakelstudenten nog tot 2018 wachten voordat ze bij Duo terecht kunnen.

Lees meer over