Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen
actueel

In nieuw lab onderzoeken UvA en Bosch kunstmatige intelligentie

Dirk Wolthekker,
6 april 2017 - 17:04

Naast het al maanden slepende geharrewar over het wel of niet verhuizen naar het NU-gebouw van de VU is er ook goed nieuws voor de wetenschappelijke staf van het Instituut voor Informatica (IvI) op Science Park. De UvA opent vandaag samen met het Duitse elektronicaconcern Bosch het Delta Lab, een laboratorium voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

In de toekomst zullen machines en apparaten in staat zijn uit ervaring te leren en daarnaar te handelen op basis van het zogenoemde deep learning. In het Delta Lab – een afkorting die staat voor Deep Learning Technologies Amsterdam – gaan UvA en Bosch nauw samenwerken op dit terrein. In het Delta Lab gaan tien promovendi en postdoctorale onderzoekers aan de slag. Het doel van de samenwerking is fundamenteel en toegepast onderzoek elkaar te laten versterken door kennis uit te wisselen en zo tot nog meer kennis en innovaties te komen.

 

De tien promovendi en postdocs staan onder leiding van UvA-hoogleraren Max Welling en Arnold Smeulders van het IvI. Zij zullen nauw samenwerken met onderzoekers van het Bosch Center for Artificial Intelligence op de onderzoekscampus van Bosch in het Duitse Renningen. Omgekeerd komen Bosch-onderzoekers ook regelmatig naar Amsterdam om te werken aan gezamenlijk onderzoek.

 

Valorisatie

‘Met deep learning kun je verborgen verbanden ontdekken in data en voorspellingen doen aan de hand van data,’ zegt Welling. ‘De toepassingen zijn legio, denk bijvoorbeeld aan volautomatische auto’s, robotica, smart homes en the Internet of Things’. In onderzoeksprojecten gaan de promovendi en postdoctorale onderzoekers mathematische modellen en algoritmen ontwikkelen waarmee machines kunnen leren van informatie en ervaring. De onderzoekers doen dat met een grote hoeveelheid data afkomstig van sensoren en camera’s. ‘De vraag naar slimme apparaten en systemen is groot en daarmee wordt het belang van deep learning alsmaar groter. De resultaten uit het Delta Lab kunnen straks direct leiden tot toepassingen en producten van Bosch.’

 

De samenwerking met Bosch is de tweede publiek-private samenwerking die het IvI aangaat. In 2015 ging het QUvA-lab van start waarin de UvA samenwerkt met Qualcomm Technologies.