Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

HvA-studenten winnen 10.000 euro met deurbel voor doofblinden

Jasmijn Van Raemdonck,
30 maart 2017 - 12:35

Hbo-ICT-studenten van de minor The Internet of Things zijn tijdens de Ziezo-beurs uitgeroepen tot de winnaars van de Rob van Vliet Innovatieprijs 2017. Met hun ‘slimme deurbel’ voor doofblinde personen sleepten de studenten een bedrag van maar liefst tienduizend euro in de wacht.

Hoe kan een doofblind persoon weten wanneer en wie er aan de deur aanbelt? Over dit vraagstuk bogen vijf HvA-studenten zich afgelopen half jaar tijdens het themasemester The Internet of Things. Mick Nieman is een van hen. ‘We hebben nagedacht over een systeem met gezichtsherkenning maar uiteindelijk bleek een deurbel met vingerafdrukscanner de beste oplossing,’ vertelt hij.

 

Smartwatch

De studenten werkten aan dit project in naam van de opdrachtgever Bartiméus, een expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Die kregen zij toegewezen door de HvA. ‘We hebben contact gezocht met doofblinde mensen en daarna gaan brainstormen over de problemen die zij ervaren,’ legt Nieman uit. ‘Zij gaven aan niet te horen wanneer er werd aangebeld en niet te zien wie er voor de deur stond.’

‘Doofblinden gaven aan niet te horen wanneer er werd aangebeld en niet te zien wie er voor de deur stond’

Nieman verduidelijkt dat er voor dit probleem tot nu toe nog geen praktische oplossing bestond. ‘Er bestonden wel implementaties met trilsignalen maar dat waren heel logge apparaten. Daarom hebben wij een systeem bedacht met een Smartwatch, wat veel gebruiksvriendelijker is,’ licht Nieman toe.

 

Het nieuwe systeem werkt als volgt. Wanneer iemand aanbelt, wordt de informatie van de vingerafdrukscanner doorgegeven aan een minicomputer in de woning. Die brengt op zijn beurt een signaal over aan de iPhone van de doofblinde persoon die dan weer in verbinding staat met de Smartwatch rond zijn of haar pols. Door het trilsignaal dat de Smartwatch geeft, voelt die persoon dat er iemand voor de deur staat. De mogelijkheid bestaat zelfs een specifieke trilling in te stellen voor een bepaalde bezoeker, zodat de doofblinde persoon meteen ook weet wie er voor de deur staat.

 

Winnaars
‘Momenteel is een nieuw team van studenten de puntjes op de i aan het zetten,’ vertelt Nieman. Deze studenten werken verder op het concept dat door Nieman en zijn team werd uitgedacht. ‘De gegevens van ons concept zijn open source beschikbaar gemaakt. Zij zijn dus vrij ermee te doen wat ze willen,’ verduidelijkt hij.

 

‘Met ons product hebben onze opvolgers de prijs gewonnen,’ legt Nieman uit. Het geld dat zij hiermee opstrijken gaat naar Bartiméus. Het expertisecentrum heeft besloten de 10.000 euro te investeren in de verdere ontwikkeling van de deurbel.

Lees meer over