Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kruse
actueel

‘Dress like Sinatra, act like Tupac’

Jasmijn Van Raemdonck,
17 maart 2017 - 11:46

Op het Carriėre-event van de HvA konden studenten zich gisteren op uiteenlopende manieren voorbereiden op het vinden van de ideale baan. Workshops, Q&A’s, speeddates met bedrijven, tips and tricks: dit alles moet de studenten helpen klaarstomen voor de arbeidsmarkt.

De werkloosheid onder afgestudeerde hbo’ers daalt. Was in 2013 7,3 procent van de hbo’ers een jaar na hun afstuderen nog werkloos, in 2015 5,5 procent, blijkt uit de hbo-monitor van de Vereniging Hogescholen. Toch kan de aansluiting op de arbeidsmarkt beter: twee op de drie hbo’ers zegt ontevreden te zijn over de voorlichting van beroepsmogelijkheden tijdens de studie. Om studenten beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt organiseerde Floor, het debatcentrum van de HvA, gisteren haar jaarlijkse carrière-event. Gedurende een dag kunnen studenten in speeddaten met bedrijven en krijgen ze tips hoe ze hun LinkedIn-profiel aantrekkelijker kunnen maken.

 

Workshops
Een andere belangrijke pijler zijn de workshops over netwerken en solliciteren. In de workshop ‘Guerilla solliciteren’ leert een twintigtal studenten op een authentieke en persoonlijke manier te antwoorden op vragen die je tijdens een sollicitatie krijgt voorgeschoteld.

 

De workshop wordt geleid door trainingscoördinator Michel Jansen. ‘Denken gaat beter met chocola,’ zegt hij enthousiast, en hij gooit chocolaatjes in de richting van zijn studenten. Die zitten in een cirkel om hem heen. ‘De manier van solliciteren is veranderd, waardoor nieuwe sollicitatietechnieken noodzakelijk zijn,’ begint hij. Jansen geeft de groep drie concrete tips mee.

 

Roberto Carlos

‘Welke houding moet je bij het solliciteren aannemen om zo overtuigend mogelijk over te komen?’ is de vraag die tijdens deze workshop centraal staat. Wat de beste ‘guerilla houding’ is, legt Jansen de studenten in drie kwartier uit.

 

‘Een sollicitant anno 2017 moet zich een beetje Roberto Carlos wanen,’ legt Jansen uit. Hij laat een filmpje zien waarbij de Braziliaanse voetballer een onmogelijke bal tegen alle verwachtingen het doel in schiet. Hiermee wil Jansen duidelijk maken dat het belangrijk is als sollicitant te blijven proberen en je te laten drijven door de vraag: ‘Wat als het deze keer wel lukt?’

Een ideale houding is een combinatie van Calimero en Trump

‘Jij bent zelf dé oplossing,’ luidt het tweede advies. ‘Regelmatig wordt in het voetbal gezegd dat het FC Barcelona met Messi wel zal lukken,’ vertelt Jansen. ‘Bij het solliciteren moet je niet op Messi rekenen want jij bent zelf de oplossing.’ Hij raadt studenten af zich op een sollicitatie té bescheiden of té arrogant op te stellen. ‘Een ideale houding is een combinatie van Calimero en Trump’. Maak je potentiële werkgever dus duidelijk wat jij voor zijn of haar organisatie te bieden hebt, maar wees niet te arrogant.

 

Bert en Ernie

Dress like Sinatra, act like Tupac,’ is de laatste tip die Jansen mee geeft. Deze zin spreekt voor zich. ‘Tupac verzette op een korte periode heel veel werk,’ aldus Jansen. ‘Iedereen heeft dromen maar iedereen vindt ook excuses om ze niet waar te maken,’ vertelt hij. Het is daarom volgens de Jansen belangrijk dat ieder voor zichzelf uitmaakt wat hij wil investeren in zijn passie.

 

‘Een gepaste attitude en mindset tijdens het solliciteren is anno 2017 belangrijker dan ooit,’ concludeert Jansen. De combinatie van de sterkste eigenschappen van de vier voornoemde celebrities is een mooie start. Maar minstens even belangrijk is het volgens Jansen om je aan te passen aan de werkgever en de functie die je voor ogen hebt. ‘Ga je niet gedragen als een Ernie als je bij Bert solliciteert.’