Foto: Folia
actueel

Video | GroenLinks populairst in Crea en Wibauthuis

15 maart 2017 - 12:19

Bijna de helft van de studenten en medewerkers die vanochtend in Crea stemden, bracht een stem uit op GroenLinks. Dat blijkt uit een steekproefsgewijze exitpoll van Folia. Ook in het Wibauthuis van de HvA stemden vanochtend de meeste kiezers op GroenLinks.

Folia stond vanochtend tussen half tien en half twaalf bij de uitgang van het stembureau in Crea op het Roeterseiland en in het Wibauthuis op de Amstelcampus. Van de 287 ondervraagden op de UvA stemden er 120 op GroenLinks. D66 volgde als tweede met 65 stemmen en de VVD was met 37 stemmen de derde partij. De Partij voor de Dieren kreeg 21 stemmen. Opvallend was dat er door GroenLinks-stemmers veel gebruik werd gemaakt van volmachten; een tiental studenten en medewerkers bracht twee of drie stemmen uit op die partij.

 

De rij bij het stembureau stond in de loop van de ochtend tot aan de bar van het Crea-café. De wachttijd loopt nu rond lunchtijd nog verder op. Veel studenten in de rij wisten al wat ze gingen stemmen. Een enkeling las op zijn telefoon nog het verslag van het slotdebat terug of bekeek een partijprogramma en maakte op basis daarvan zijn definitieve keuze.

 

(De tekst loopt door onder de video)

 

Video door Daniël Rommens

 

Hero Brinkman

In het Wibauthuis was het minder druk dan in Crea. Van de 123 ondervraagden kozen er daar 41 voor GroenLinks. Ook daar was D66 nummer twee met 33 stemmers en de VVD derde met 11 stemmers. Hero Brinkmans Ondernemerspartij en het kleine Lokaal in de Kamer kregen ook ieder een stem in het Wibauthuis.

 

(De tekst loopt door onder het audiobestand)

 

 

Een enkele student had direct na het stemmen al spijt. ‘Ik twijfelde tussen GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Ik heb GroenLinks gestemd, maar had eigenlijk toch PvdD willen stemmen. Waarom kan ik ze niet allebei mijn stem geven?’ De ene PVV-stemmer die Folia trof geloofde niet dat hij de enige was. ‘De rest zegt het gewoon niet.’

 

Sommige studenten waren verontwaardigd dat ze niet op de HvA terecht kunnen, omdat ze niet in de gemeente Amsterdam wonen. Een andere student maakte zich helemaal niet druk over het stemmen: ‘Ik heb mijn moeder gemachtigd, die doet het voor me.’

 

 

Lees meer over