Foto: Vera Duivenvoorden
actueel

Folia 20 is er!

Altan Erdogan,
15 maart 2017 - 06:00

Het is je vast al opgevallen: deze week kiezen we de Tweede Kamer. Wat ons betreft mag je woensdag de kersverse Folia nog even in de bakken laten liggen, op voorwaarde dat je eerst je stem uitbrengt (dat kan ook op of in de buurt van veel UvA- en HvA-locaties).

Het zijn nogal belangrijke verkiezingen, bijvoorbeeld omdat de rest van Europa ons met ingehouden adem volgt. Het zijn de eerste in een reeks die de macht van rechts populisme op het continent gaat bepalen. De nieuwe UvA-hoogleraren politicologie Sarah de Lange en Tom van der Meer ontkrachten deze week in een interview de door links en rechts opgeklopte argumenten en relativeren de rol van Geert Wilders. Echt saai vonden ze de campagne trouwens niet. Van der Meer: ‘De klacht dat er geen gamechanger of tweestrijd was, komt van politieke journalisten. Die doen aan wedstrijdjournalistiek.’

 

Ook op sociale media zoals Instagram gaat het puur om de punten; of beter gezegd: volgers. Social influencer Nykkie had er binnen drie maanden tienduizend. Dat je de sociale media zo makkelijk naar je hand kan zetten, hadden de zes HvA-studenten (media, informatie & communicatie) die haar bedachten niet kunnen voorspellen. Over hun soms ontluisterende nepsucces maakten ze de documentaire Now you know: achter de filters.

 

De net begonnen collegereeks Gevaarlijke gekken, bedacht door IIS-directeur Bert de Reuver, is meer waarheidsgetrouw. Hij wilde al langer een open college organiseren over de donkere kant van de geschiedenis. Het werd een serie over zorgwekkende personages, uiteenlopend van de Russische president Poetin, voetbalbestuurder Sepp Blatter tot RAF-terrorist Ulrike Meinhof.

 

Je kunt misschien niet voorstellen dat je naast colleges, blokken voor tentamens en feesten nog tijd hebt voor vrijwilligerswerk. Toch zijn er meer studerende vrijwilligers dan je denkt. Dat brengt ze op onverwachte plaatsen, vertellen ze deze week in Folia: een zwembad waar een Mongools slachtoffer van mensenhandel in het diepe springt zonder diploma of aan het sterfbed van een eenzame stadsgenoot.

 

Folia 20 vind je vanaf vanmiddag op alle locaties van HvA en UvA.

Lees meer over