Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Patrick Rasenberg (cc, via Flickr)
actueel

Dit moet je weten voordat je morgen gaat stemmen

14 maart 2017 - 14:00
Betreft
Deel op

Morgen is het zover: de verkiezingen. Maar wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe moet je eigenlijk stemmen? Wij beantwoorden al je vragen.

Waarom moet ik stemmen?

Deze verkiezing gaat over jouw toekomst. Na de Brexit en de verkiezing van Trump, waarbij stemmers tussen de 18-35 jaar het meest thuisbleven, kun je nu wél de macht grijpen. Als alle 850 duizend jongeren die deze verkiezingen voor het eerst mogen stemmen dat ook daadwerkelijk doen, bepalen zij dertien zetels. Tv-persoonlijkheid Tim Hofman wil jongeren duidelijk maken dat politiek gaat over ‘hun stufi, hun toekomst, de uitkering van hun moeder en de belasting van het bedrijf van hun vader.’

 

Ook Massih Hutak, rapper, schrijver en oud-leraar maatschappijleer, vindt dat jongeren moeten stemmen. Hij schreef een brief aan Mark Rutte naar aanleiding van zijn oproep aan Nederlanders om normaal te doen. Daarin zei Hutak onder andere: ‘Stel je voor dat alle twee miljoen jongeren in Nederland uitzoeken welke politieke partij hen het beste vertegenwoordigt en daar dan op 15 maart massaal op gaan stemmen. Die actie zou de grootste middelvinger ooit zijn.’

 

Oké, Tim en Massih hebben me overtuigd. Wat moet ik meenemen naar het stemlokaal?

De stempas die je een paar weken geleden hebt ontvangen en een identiteitsbewijs. Dat mag maximaal vijf jaar geleden verlopen zijn.

 

Waar kan ik eigenlijk stemmen?

Je kunt stemmen op elk stembureau in de gemeente waar je staat ingeschreven. Sta je ingeschreven in Amsterdam en heb je morgen les of college, dan kun je stemmen op één van de bureaus die in de buurt liggen van een HvA-/UvA-locatie. Je kunt hieronder zien welke dat zijn. De blauwe pinnetjes zijn HvA- en UvA-locaties, de rode pinnetjes zijn stembureaus.

 

Let op: Sta je niet ingeschreven in Amsterdam, dan kun je hier niet stemmen, tenzij je een kiezerspas hebt aangevraagd. Met een kiezerspas kun je overal in Nederland stemmen.

 

Hoe laat kan ik stemmen?

De meeste stembureaus zijn van 7:30 uur tot 21:00 uur open, maar enkele openen de deuren vroeger of later en een paar stembureaus gaan ook eerder dicht. Alle stembureaus en hun openingstijden vind je op de site van de Gemeente Amsterdam.

 

Ik heb zelf geen zin/tijd/mogelijkheid om te gaan stemmen, maar wil mijn stem niet verloren laten gaan. Wat nu?

Geen probleem. Je kunt achterop je stempas iemand volmachtigen om voor jou te gaan stemmen. Diegene kan dan tegelijkertijd met zijn stem ook jouw stem uitbrengen. Vergeet hem niet je stempas en een kopie van je identiteitsbewijs te geven.

 

Op wie moet ik eigenlijk stemmen?

Een stemadvies gaan we je niet geven, maar als je wil weten wat de politieke partijen je beloven kun je dat hier teruglezen.

 

Ik heb gestemd. Wat nu?

Gefeliciteerd, je hebt je burgerplicht gedaan. Als je benieuwd bent naar de uitslagen kun je in de avond ook op de HvA en de UvA terecht. Op de HvA organiseert docent en Folia-columnist Thomas van Aalten in Café Fest een uitslagenavond. Ook in Crea kun je de uitslagen op de voet volgen. Beide avonden beginnen om 20:00 uur en duren tot 01:00 uur.

Lees meer over