Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Roy van Ingen (cc, via Flickr)
actueel

Folia checkt | ‘Op de HvA mogen geen kerstbomen meer in de gang staan’

Willem van Ewijk,
1 maart 2017 - 11:55

Op de Hogeschool van Amsterdam mogen geen kerstbomen meer in de gang staan omdat de HvA islamitische studenten niet voor de schenen wil schoppen. Dat zei Jan Roos, lijsttrekker van de partij Voor Nederland, dinsdag in praatprogramma Pauw & Jinek. Folia checkte de uitspraak. De conclusie: niet waar, op de HvA stonden afgelopen december gewoon kerstbomen.

Interviewer Jeroen Pauw bevroeg Roos over zijn uitspraak dat de Nederlandse cultuur moest worden ‘weggegumd voor nieuwkomers’, terwijl die nieuwkomers voor hun cultuur alle ruimte krijgen. Pauw vroeg om een voorbeeld. ‘Dat is van een aantal jaren geleden al, dat op de Hogeschool van Amsterdam geen kerstbomen meer in de gang mogen staan. Wat is dat dan? Omdat ze geen islamitische studenten voor de schenen willen schoppen,’ zei Roos.

‘We hebben jaarlijks kerstbomen op de HvA’

Medewerkers en studenten van de HvA ontkenden het meteen op Twitter. ‘We hebben jaarlijks kerstbomen op de HvA,’ schreef docent Thomas van Aalten. ‘Ik werk al jaren bij de HvA en elk jaar is er een kerstboom,’ aldus docent Binnert de Beaufort. Rechtenstudent Achraf El Johari tweette een foto van een kerstboom in het Wibauthuis. Volgens El Johari is de foto van afgelopen kerst en heeft hij de foto zelf genomen.

 

Instagram 

Op het instagramaccount van de HvA is een foto te zien van een kerstboom in de centrale hal van de Leeuwenburg. De foto is van elf weken geleden. En wie op Twitter zoekt op de trefwoorden ‘HvA’ en ‘kerstboom’ komt foto’s tegen van kerstbomen op verschillende HvA-locaties, uit verschillende jaren.

Folia belde vanochtend alle HvA-locaties waar les wordt gegeven met de vraag of er normaal gesproken kerstbomen staan, en of deze er afgelopen kerst ook stonden. Dat werd door de baliemedewerkers bevestigd.

 

Haagse Hogechool 

Wat Jan Roos beweert klopt dus niet. Het zou kunnen dat hij iets anders bedoelde. Zo verschenen er in 2009 berichten dat de Haagse Hogeschool besloot om geen kerstbomen meer neer te zetten vanwege het ‘internationale karakter en de diversiteit’ binnen de hogeschool. Het ging echter niet om een verbod. Algauw bleek dat er meerdere kerstbomen in de gebouwen van de hogeschool stonden.