Foto: Daniël Rommens
actueel

Vier UvA’ers ontvangen Vici-beurs

Willem van Ewijk,
17 februari 2017 - 13:18

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vier UvA-onderzoekers een Vici-onderzoeksbeurs toegekend. Zij mogen het bedrag, dat oploopt tot anderhalf miljoen euro per onderzoeker, de komende vijf jaar gebruiken om een vernieuwend onderzoeksproject te financieren.

In totaal hebben dit jaar 235 onderzoekers een Vici-beurs aangevraagd. Vierendertig van hen kregen die uiteindelijk toegekend. De Vici-financiering is bedoeld voor gevestigde onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen.

 

De onderwerpen van de Vici-projecten lopen uiteen. Zo krijgt psycholoog Hilde Geurts een beurs voor onderzoek naar de vraag of autisme beschermt tegen ‘cognitieve achteruitgang’. Eric-Jan Wagemakers, ook psycholoog, gaat onderzoek doen naar nieuwe analysemethoden voor de geneeskunde en psychologie.

 

Filip Meyersman van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica zal zijn beurs gebruiken om onderzoek te doen naar bacteriën die in de zeebodem leven en elektriciteit kunnen geleiden. Jacobus de Roode vraagt zich in zijn onderzoek af of medicijnen kunnen zorgen voor een verzwakt immuunsysteem en ernstige ziekten.

 

Vorig jaar kregen vijf UvA-onderzoekers een Vici-beurs.