Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

Gevluchte promovendus: ‘Ik wil helpen de Syrische ziel te herstellen’

Jasmijn Van Raemdonck,
15 februari 2017 - 15:30

‘Bedreigde wetenschappers in Nederland’ vormen het gespreksonderwerp van het CollegeCafé, dat morgen plaatsvindt in de centrale hal van het Kohnstammhuis. Eén van de sprekers is Nour Munawar, een UvA-promovendus die zelf vluchtte uit Syrië.

Nour Munawar, van opleiding archeoloog, voelt zich persoonlijk erg nauw verbonden met het thema. ‘Hoewel ik, als zoon van een Palestijnse vader en Syrische moeder niet de Syrische nationaliteit bezat, werd ik toch gedwongen mijn dienstplicht te vervullen toen de oorlog in Syrië uitbrak. Daarom besloot ik te vluchten,’ vertelt Munawar. Aan deze oorlog wenste hij niet deel te nemen. Na vele omzwervingen kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht, waar hij momenteel volop bezig is aan zijn PhD-onderzoek naar de effecten van de wederopbouw van het cultureel erfgoed in Aleppo en Mosul.

 

Autoritair systeem

‘Autoritaire regimes willen alles controleren,’ legt Munawar uit. ‘Niet enkel de wetenschap maar ook de media worden onderworpen aan de controle van de staat. Iedereen die hier tegenin gaat, wordt uitgeschakeld.’ De archeoloog licht toe hoe het Syrische systeem functioneert: ‘Je kan op de universiteit enkel worden aangesteld als je op een of andere manier een connectie hebt met de staat of als je banden hebt met mensen die verbonden zijn aan het regime.’ Hij onderstreept dat dit niet enkel een Syrisch of Turks probleem is, maar in heel veel landen voorkomt.

‘De oorlog in Syrië heeft niet enkel gebouwen maar ook de ziel van het Syrische volk vernield’

Onderzoek op afstand

Aanstaande donderdag tussen 16.30 en 18.00 uur zullen Munawar en Ella de Lange van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF spreken op de HvA. Zij gaan gedurende anderhalf uur in op de vraag hoe bedreigde wetenschappers hun onderzoek in een nieuw land verder zetten en hoe deze wetenschappers met hun onderzoek van op afstand toch nog een bijdrage kunnen leveren aan hun land van herkomst.

 

Munawar geeft alvast een antwoord op de vraag welke bijdrage hij zelf met zijn PhD-onderzoek wil leveren: ‘De oorlog in Syrië heeft niet enkel gebouwen maar ook de ziel van het Syrische volk vernield.’ Met zijn onderzoek naar de wederopbouw van het culturele erfgoed hoopt hij bij te dragen aan het herstel van de Syrische ziel. Ruimte voor meer vragen aan Munawar, is er morgen tijdens het nagesprek van het CollegeCafé.

 

Het CollegeCafé wordt georganiseerd door Floor van de HvA en begint morgen om 16.30 uur in de zaal van het Kohnstammhuis.

Bekijk hieronder een video die we eerder met Munawar maakten.