Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

VVD wil onderzoek naar politieke kleur universitaire medewerkers

Willem van Ewijk,
26 januari 2017 - 14:36

Minister Bussemaker moet onderzoek doen naar de politieke kleur van universiteiten. Dat zei VVD-onderwijswoordvoerder Pieter Duisenberg woensdag in de Tweede Kamer. Bussemaker weigert vooralsnog.

Duisenberg deed zijn oproep tijdens een algemeen overleg met minister Bussemaker van Onderwijs, meldt ScienceGuide. Hij verwees naar de publicatie ‘Chatting about marriage with female migrants to Syria’ waarin UvA-antropologen Aysha Navest, Martijn de Koning and Annelies Moors een relatief positief beeld schetsen van vrouwen die afreizen naar het kalifaat. Het onderzoek werd in april gepubliceerd in het vakblad Anthropology Today.

 

NRC publiceerde een artikel waaruit blijkt dat één van de onderzoekers, Aysha Navest, mogelijk sympathiseert met de jihadgangers. De UvA besloot daarop een onderzoek in te stellen, maar houdt vol geen reden te zien om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van het onderzoek.

 

‘Onderzoek zoals van die dames die bij Islamitische Staat hadden gezeten en het allemaal heel fijn hadden gevonden, dat wordt allemaal toegestaan,’ zei Duisenberg, die vindt dat er een onderzoek moet plaatsvinden naar de politieke voorkeur van wetenschappers. Minister Bussemaker wilde geen gehoor geven aan de oproep van de VVD’er. Ze zei dat ze van universiteiten en hogescholen geen politiek correcte instellingen wil maken. Nederlanders kunnen volgens de wetgeving bovendien niet worden gedwongen hun politieke voorkeur te openbaren.

Foto: Pieter Duisenberg/Twitter
Pieter Duisenberg

Politiek correct

Politici en opinieleiders van beide kanten van het politieke spectrum waarschuwen de afgelopen dagen voor politieke correctheid aan de universiteit. Zo bekritiseerde journalist Martin Sommer zaterdag in de Volkskrant de vermeende politieke correctheid aan Nederlandse universiteiten, en verwees daarbij naar het UvA-onderzoek. ‘Kritische berichten over de multiculturele samenleving moet je op de universiteit nog altijd met een lampje zoeken.’

 

Rector-magnificus van de UvA Karen Maex en collegevoorzitter Geert ten Dam schreven vervolgens in een opiniestuk in dezelfde krant dat de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek nooit mogen worden beïnvloed door een hang naar politieke correctheid. Maar Sommer moest politieke opvattingen niet gelijk stellen aan onderzoeksresultaten, aldus de UvA-bestuurders. ‘Het kan zijn dat veel sociaal-psychologen links zijn, zoals Sommer stelt, maar dat werpt nog niet automatisch een schaduw over hun onderzoek als dat volgens de wetenschappelijk regels is uitgevoerd.’