Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Tweede studie moet volgens D66 goedkoper

Laura Cardona,
20 januari 2017 - 13:55

D66-Kamerlid Paul van Meenen wil het volgen van een tweede studie goedkoper maken voor studenten. Het is één van de punten van de investeringsagenda voor onderwijs waar D66 in aanloop naar de verkiezingen aan werkt.

Volgens Van Meenen is studeren meer dan zoveel mogelijk studenten door een opleiding jagen: ‘D66 wil dat studenten zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen. Studenten die dat willen, moeten daarom een tweede studie kunnen doen.’ Het prijskaartje mag daarvoor volgens D66 niet meer zijn dan de kosten voor de eerste studie.

 

Nu mogen universiteiten zelf bepalen wat zij vragen voor een tweede studie, dat kan een veelvoud van het wettelijk collegegeld (1.984 euro per jaar) zijn en loopt soms wel op tot twintigduizend euro per jaar. Van Meenen is bereid hier 200 miljoen euro voor uit te trekken als onderdeel van het D66-verkiezingsprogramma.

 

Minder studenten doen twee studies

‘Nederland kan geen kenniseconomie zijn zonder te investeren in kennis. Door gemiddeld 13.000 euro per jaar te vragen voor een tweede studie maak je dat voor studenten bijna onmogelijk,’ vindt Van Meenen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) sluit zich hierbij aan. In een reactie in Metro zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout, dat je daarmee de boodschap afgeeft dat je één kans op studeren hebt, en het daarna maar zelf moet zien te rooien.

 

Sinds universiteiten zes jaar geleden zelf mogen bepalen wat een tweede studie kost, is het aantal studenten dat twee studies doet met een derde gedaald, van 34.000 in 2009/2010 naar 23.000 vorig jaar. Berkhout: ‘Het is een grote fout geweest om het zo duur te maken om een tweede studie te volgen. Wie verder wil studeren moet dat gewoon kunnen doen, en dat moet niet moeilijker maar makkelijker worden.’

 

Reisrecht

Eerder pitchte D66 al een ander plan uit haar investeringsagenda. De partij wil 200 miljoen euro uittrekken om ervoor te zorgen dat studenten niet meer hoeven te kiezen tussen een week- of een weekendkaart, maar de hele week gratis mogen reizen.