Foto: Steve Evans
actueel

HvA'ers reizen naar vluchtelingenkamp op Lesbos

Willem van Ewijk,
11 januari 2017 - 11:51

HvA-docent Marie Meeusen zal begin februari met negentien vrijwilligers, onder wie elf studenten, afreizen naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Ze zamelen geld in voor eten, drinken en kleding in het kamp, en studenten werken er aan afstudeerprojecten waarmee ze het kamp beter willen helpen organiseren.

Now we’re really talking,’ schreef Marie Meeusen, docent Communication and Multimedia Design (CMD) aan de Hogeschool van Amsterdam, in de nacht van maandag op dinsdag in een e-mail aan collega’s. Haar partner Frank Rouers was al eerder op bezoek geweest in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos. Begin februari gaan Meeusen en Rouers terug naar het kamp, voor een week. In hun kielzog: negentien vrijwilligers, waaronder elf hogeschoolstudenten die bij de dagelijkse organisatie van het kamp zullen helpen.

 

Want zonder vrijwilligers zouden ze nergens zijn in het kamp, zegt Meeusen. ‘De organisatie “Because we carry” verzorgt in het vluchtelingenkamp bijvoorbeeld het ontbijt. Als die er niet was zouden meer dan duizend vluchtelingen in het kamp niet kunnen ontbijten.’

‘Een deel van het opgehaalde geld is alvast overgemaakt zodat er thermo- ondergoed voor baby’s kan worden gekocht’

Sneeuw

De studenten wordt gevraagd om via crowdfunding ieder zeker duizend euro op te halen. Marie Meeusen en Frank Rouers proberen samen zelfs drieduizend euro op te halen. Dat geld moet worden gebruikt om in de basisvoorzieningen van het kamp te voorzien.

 

‘Een deel van het opgehaalde geld is alvast overgemaakt naar een liefdadigheidsorganisatie op Lesbos zodat er thermo-ondergoed voor baby’s kan worden gekocht,’ laat Meeusen woensdag weten. Een acute behoefte, nu blijkt dat de kampen gebukt gaan onder winterweer. Hulporganisaties zijn bezig de tenten in de kampen te vervangen door containers die beter bestand zijn tegen de sneeuw.

 

Behalve dat ze helpen bij de dagelijkse gang van zaken in het kamp zullen drie CMD-studenten er ook aan hun afstudeeronderzoek werken. De studenten richten zich op de ‘grotere complexe uitdagingen’ in de organisatie van het kamp, legt Meeusen uit.

 

(Zie hieronder een foto van een deel van de groep die meegaat naar Lesbos. Rechtsonder Rouers en Meeusen.)