Foto: Martijn Gijsbertsen
actueel

Folia 14 is er

Bob van Toor,
11 januari 2017 - 06:00

Een nieuw jaar betekent ook een kraakverse Folia om van kaft tot kaft te verorberen. Om als een cold drip of een biologische mozzarellasalade tot u te nemen voor hernieuwde energie, en nog eens te herkauwen in college.

Sappig waren de resultaten die sociologen Marie-Louise Janssen en Stephanie Steinmetz uit hun onderzoek zagen komen. Let’s talk about sex is een verkennende studie over seks onder studenten – een onderwerp waarover maar verrassend weinig bekend is in de wetenschap. ‘Best gek,’ vinden ook de onderzoekers. Hoewel nog niet representatief – daarvoor zijn meer dan de paar honderd respondenten op de enquête nodig – smaken de uitkomsten naar meer. Zo gaan vrouwen vaker naar bed uit nieuwsgierigheid dan mannen; die doen het dan weer vaker om hun zelfvertrouwen op te krikken.


Student Duitse taal & cultuur en Europese studies Dilan Yurdakul proefde al vroeg van het toneel, maar koos voor de academie – tot ze haar tanden mocht zetten in een rol bij Goede tijden, slechte tijden. Als opvliegende agent is haar karakter niet alleen één van de meer pittige in de serie, maar ook een van de schaarse Turks-Nederlandse representaties die de hegemonie van spruitjeslucht en kaaskoppen op tv doorbreken. Etnische representatie is, in haar woorden ‘een nogal geil onderwerp op het moment, maar om er niets over te zeggen… Ik ben één de weinigen van die afkomst op tv. Dan kan ik wel gaan zeuren dat er steeds vragen gesteld worden over mijn afkomst en hoe dat is in de tv-wereld, maar dat lost ook niks op.’


Wie ook genoeg had van Hollandse pot was Suzanne van Duijn, die als digital nomad de wereld over reist. De reizende werkstijl mag al bijna bekende kost zijn; er staat meer op het menu van alternatieve werkvormen: zo woont student communicatie Emma Dietze in een co-living alternative, waar studenten en freelancers eten, slapen én werken. Je moet er maar trek in hebben.


Mocht het bovenstaande leesvoer u hongerig maken, rep u dan vooral naar uw plaatselijke faculteitsruif: de kantines van HvA en UvA werden door cateraar Cormet van een hip nieuw sausje voorzien. Pittig steigerhout, tegelwanden in zuurstokkleuren en vetplantjes moeten de lunchboterham tot een kersverse experience maken – alleen onder de bezoekers valt hier en daar een ongezouten mening of een zure toon te horen: de gestegen koffieprijs scheelt een slok op een borrel, de robuuste leestafels en vintage meubels vallen niet bij eenieder in de smaak.


Aan u om de proef op de som te nemen – kunt u bij uw flat white meteen een Folia verslinden.

Lees meer over