Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Roozendaal
actueel

Louise Elffers - Activistische wetenschapper

Daniël Rommens,
24 december 2016 - 12:21

In 2016 keken HvA en UvA vooruit naar een nieuwe bestuurlijke toekomst, maar welke visionairs keken echt voorbij de waan van de dag? Folia lauwert aan het eind van 2016 wederom tien helden. Vandaag nummer 9: HvA-lector Louise Elffers.

Ze zijn zeldzaam: sociaal wetenschappers die stelling durven te nemen terwijl hun onderzoek nog loopt. In september sprak Louise Elffers (38) haar rede uit als lector hoger onderwijs aan de HvA, over problemen die studenten tegenkomen als ze van het middelbaar naar het hoger beroepsonderwijs doorstromen. Ze riep daarin het hoger onderwijs op om niet ‘met de handen op de rug af te wachten’ of het wel goed zou komen met deze zogenoemde stapelaars. Het hbo moest de hand reiken aan doorstromende mbo’ers, die vaak de eerste in hun omgeving zijn die een hogere opleiding gaan doen. In een interview met Folia werd ze verleid om ‘het beestje bij het naampje te noemen’. Het ging toch immers vooral om studenten met een migrantenachtergrond? ‘Nee,’ zei ze resoluut – niet bang voor beschuldigingen van politieke correctheid. ‘Niets uit de onderzoeken wijst erop dat de etnische achtergrond bepalend is voor het studiesucces.’ Om dat als uitgangspunt van de discussie te nemen, was volgens haar onnodig en stigmatiserend.

 

Elffers combineerde dit jaar met succes een activistische inslag met een wetenschappelijke houding. Ze past goed op haar woorden, maar verzandt niet in hypothetische ver- handelingen die slechts tot de conclusie leiden dat ‘het nog onderzocht moet worden’.

 

Elffers onderzoekt, maar zegt ook alvast waar het op staat. En dat lijkt zijn weerslag te vinden: de HvA loopt voorop in de samenwerking met het mbo om de stapelaars betere kansen te bieden.

Lees meer over