Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Rijksoverheid
actueel

Minister Bussemaker naar UvA voor debat over referendum

Maartje Geels,
29 november 2016 - 14:44

Hoe wordt de UvA de komende jaren bestuurd? Over die vraag debatteren SP-Kamerlid Jasper van Dijk, Jet Bussemaker (minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) en voorzitter van de commissie Democratisering & Decentralisering Lisa Westerveld 7 december op uitnodiging van Asva Studentenunie.

Het debat heeft als doel om meer studenten en medewerkers te informeren over het referendum, dat op dit moment in volle gang is. Tijdens het referendum kan gestemd worden op vier bestuursscenario's met ieder een eigen kleur.

 

Het debat wordt georganiseerd naar aanleiding van de Kamervragen die Van Dijk stelde over democratisering aan universiteiten. Volgens Van Dijk had Bussemaker meer moeten leren van de Maagdenhuisbezetting die de aanleiding was van het referendum. Hij vindt dat de minister de protesten aan de UvA onvoldoende serieus heeft genomen.

 

Wake-up call
Van Dijk was in 2015 ook betrokken bij de bezetting. Hij presenteerde in reactie op de bezetting een ‘dertigpuntenplan’ voor de bestuurlijke toekomst van de UvA. Met dat lijstje wilde Van Dijk afrekenen met het ‘topdownbestuur en het doorgeslagen rendementsdenken’.
 

Meer aandacht
Asva-voorzitter Henriette Hoogervorst hoopt met het debat aandacht te genereren voor het referendum zodat meer studenten zullen stemmen. ‘Maar als minister Bussemaker tijdens het debat aangeeft dat ze open staat voor meer democratisering en eventueel een wetswijziging wil doorvoeren, dan is de avond ook zeer geslaagd,’ aldus Hoogervorst.

Toegang tot het debat is gratis. Het debat zal plaatsvinden in het Amsterdam University College. Aanmelden is wel verplicht.