Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Kelvin van Amstel, Evita Zethof en Tim Maas
actueel

HvA'ers bedenken oplossing fietsprobleem Roeterseiland

Bart Lichtenveldt,
15 november 2016 - 16:19

Thema-garages moeten een oplossing bieden voor het fietsprobleem op de Roeterseilandcampus. HvA-studenten Kelvin van Amstel, Evita Zethof en Tim Maas pitchen hun idee vanavond tijdens een nationale competitie voor innovatieve fietsoplossingen.

Studenten en medewerkers kunnen hun fiets nauwelijks nog kwijt op de Roeterseilandcampus. Sinds dit collegejaar helpen fietscoaches ze om nog een plekje te vinden. Er is genoeg parkeergelegenheid in de ondergrondse fietsgarages, maar die zien de fietsers nog vaak over het hoofd.

 

Om een oplossing te vinden voor dit probleem klopte de UvA aan bij de vakgroep Communication and Multimedia Design (CMD) van de HvA. De docenten legden de vraag voor aan hun studenten. Van Amstel, Zethof en Maas kozen als enige groep niet voor een oplossing met veel applicaties en technologie. Ze richtten zich op sfeer en ervaring. ‘We hebben geprobeerd de fietser een warm onthaal te geven in de garage. Ook wilden we de garage beter zichtbaar te maken.’

 

Ze zochten zochten naar een uitstraling die bij de UvA pastte. Omdat de UvA een internationale universiteit wil zijn besloten de studenten dat de garages een uitstraling moesten krijgen die bij een wereldstad past. Doormiddel van beamers worden de garages omgetoverd tot een garage in de huisstijl van bijvoorbeeld Parijs of New York. Verspreid over de campus moet duidelijke bewegwijzering je naar de garage leiden. Een fietscoach kan de rol van gastheer of gastvrouw aannemen en de parkeerders met een joviaal ‘Bonjour!’ en een stukje stokbrood met kruidenboter welkom heten.

 

Het idee is gekozen als het beste van in totaal vijf HvA-teams. De UvA is inmiddels begonnen het idee verder uit te werken. De universiteit zal goed kijken naar de haalbaarheid. Wanneer er precies wordt besloten of het project zal worden uitgevoerd is niet bekend.

‘Het is makkelijk uitvoerbaar, dat is wel zo prettig’

Nationaal
De studenten mogen hun idee vanavond pitchen bij het avond van het Urban Cycling Institute. Van Amstel heeft geen idee hoe dat zal gaan. ‘We zijn een beetje zenuwachtig. Bij de eindpresentatie voor school hadden we tien minuten, nu maar twee. Daarnaast mogen we geen gebruik maken van slides, wel van een poster, dus die hebben we. Maar we hebben geen idee hoeveel mensen er zullen zijn, en of er überhaupt wel een podium is. Het wordt een uitdaging.’

 

Bekijk hieronder een informatiefilmpje over de thema-garages:

 

Parkeren in Parijs from evita zethof on Vimeo.