Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit moet zich in eerste instantie richten op de bètawetenschappen. Dat zegt René Smit, collegevoorzitter van de VU deze week in Folia Magazine.

Dat UvA en VU op termijn in elkaar schuiven tot één organisatie kan Smit zich ‘niet voorstellen’. De collegevoorzitter benadrukt dat het om een samenwerking gaat en dat het niet nuttig is over een fusie te dromen.  Met de samenwerking moet wetenschap en onderwijs naar een hoger plan tillen. ‘We willen kijken wat de randvoorwaarden zijn om inhoudelijke samenwerking te creëren.’

De bètawetenschappers moeten wat Smit betreft zo snel mogelijk gaan samenwerken. Bij andere faculteiten wordt op het moment gekeken naar samenwerking in graduate schools. Voor de samenwerking nemen de universiteiten een voorbeeld aan de tandheelkundefaculteit en het Amsterdam University College die ze gezamenlijk oprichtten.

Snijden
De kwaliteit van het universitaire onderwijs in Amsterdam moet volgens Smit verbeteren. Voor de VU een lastige opgave; het moet de komende drie, vier jaar dertig miljoen euro bezuinigen. ‘We hebben nu afgesproken dat we zo min mogelijk bezuinigen op onderwijs in onderzoek, we gaan snijden in de ondersteuning,’ aldus Smit, die eraan toevoegt dat het dan vooral gaat om administratieve functies.

Lees het hele interview week in Folia Magazine. Volgende week woensdag is René Smit te gast bij Folia Debat #02 over de samenwerking tussen UvA en VU.
Lees meer over