Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Schermende UvA-student zet nu al alles op Tokio 2020

Sebastiaan van de Water,
26 september 2016 - 09:12

De Sista-cup, het grootste schermtoernooi van Nederland, vond zondag plaats op het Science Park. Terwijl het voor UvA-student Eline Rentier een eerste stapje is richting de Olympische Spelen in Tokio over vier jaar, ziet alumnus Dirk-Jan van Egmond de concurrentie voorbij stuiven.

UvA-studente Eline Rentier is een aanstormend talent. Ze is twintig jaar oud, bijzonder ambitieus, en met een hele rits Nederlandse titels reeds op zak. Maar Rentier wil meer: ze droomt van internationaal succes. Daarom hoopte ze dit weekend te excelleren op het Science Park, waar veel internationale toppers schermden.

 

Rentier werd echter in de tweede eliminateronde al uitgeschakeld door een ervaren Roemeense schermster. Even was ze hevig teleurgesteld. ‘Zo'n partij is een rollercoaster, je gaat van emotie naar emotie. En dan opeens is het voorbij, wordt het doek omhoog getrokken, en sta je met helemaal niks,’ blikte ze terug. Daarna kon ze haar nederlaag relativeren. De toekomst is immers haar vriend, weet ze. ‘Dit is mijn eerste jaar als senior. Ik hoef nu niet te winnen. Ik moet alleen maar leren.’

 

Dankzij een gulle sponsor leert Rentier dit jaar op het mondiale niveau. Volgende week schermt ze op een toernooi in Parijs. De week daarna in Mexico. ‘Daar wacht de echte wereldtop,’ weet Rentier. ‘Alle Olympiërs zullen er zijn. Ik heb er zin in, heb niks te verliezen. Nu nog niet. De komende vier jaar staan in het teken van Tokio. De Olympische Spelen van 2020. Pas daar moet ik ze allemaal van de loper meppen.’

Foto: Sebastiaan van de Water

Ingehaald door een vijftienjarige

Schermer Dirk-Jan van Egmond (23) heeft er inmiddels vrede mee dat de Olympische Spelen er voor hem niet in zal zitten. Toen Folia de toenmalige UvA-student begin 2014 interviewde, gold hij als de opkomende belofte in de Nederlandse schermwereld. Anno 2016 is Van Egmond overvleugeld door een veel groter talent. Een scholier nota bene. Daniel Giacon, 15 jaar oud pas. Niet alleen is Giacon een jongere belofte, maar hij is ook nú al beter dan Van Egmond: Giacon is nu al Nederlands kampioen.

 

Van Egmond presteerde dit weekend op het internationaal hoog aangeschreven Sista-toernooi uitstekend met een zesde plek. Op zijn prestaties is sowieso zelden iets aan te merken. Hij ontwikkelt zich gestaag. Maar Giacon deed het met een bronzen plak weer eens beter. ‘Hij is gewoon een gigantisch talent, dat heb ik geaccepteerd. Ik hoop dat hij zijn Olympische ambities waar kan maken,’ zegt Van Egmond netjes. Zelf zal hij zich meer richten op zijn maatschappelijke carrière.

Lees meer over