Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daan van Acht
actueel

VondelCS exposeert werk van jonge kunstenaars

Daan van Acht,
10 juli 2016 - 19:13

Precies vijf dagen mochten ze afzonderlijk in het torenkamertje van VondelCS verblijven om aan een kunstproject te werken, de 52 opkomende en vooral totaal verschillende creatievelingen die samen een nieuwe lichting kunstenaars vormen. Een ‘ratjetoe’, noemt Amfi-alumnus en MoamMoam is een platform voor jonge modeontwerpers en wordt gezien als springplank voor pas afgestudeerd modetalent.-oprichter Martijn Nekoui het, maar wel een die in te delen valt in verschillende thema’s en daarmee de talenten zo goed mogelijk vangt. Zaterdag werd de door hem gecureerde expositie 'Het torenkamerfestival' geopend.

Onder de 52 kunstenaars bevinden zich (toneel-) schrijvers, muzikanten, straatfotografen en beeldend kunstenaars. Het viel Nekoui op dat hun werk – hoe verschillend ook – kon worden opgedeeld in allerlei thema’s. Hij toverde de begane grond van VondelCS, het statige pand in het Vondelpark waar omroep Avrotros in huist en dat een centrum is voor media, cultuur en opinie, om tot een mini-museum waarin de thema’s duurzaamheid, nostalgie, realisme en vernieuwing centraal staan. Het bleek de perfecte locatie: ‘VondelCS is net als dit festival een mengelmoes van allerlei projecten en initiatieven,’ vertelt Nekoui.

Foto: Daan van Acht
De schrijversbios

Bushokjes

Wie het gebouw binnenstapt, kan direct kiezen uit verschillende kamers die ieder hun eigen identiteit dragen. In de ruimte waar duurzaamheid centraal staat, vind je werken van onder meer Emilie van Spronsen, Danielle Frenken en Marieke Bolhuis. Van Spronsen streeft ernaar natuurlijke materialen zoals marmer te imiteren met plastic. Frenken speelt in haar schilderijen met diepte. De vogels die zij afbeeldt, lijken zo weg te vliegen. Bolhuis maakt beelden van gebroken glas van bijvoorbeeld bushokjes. Drie totaal verschillende kunstenaars, maar met een gemeenschappelijk duurzaam doel.

 

Naast de verschillende thema-kamers vind je op het Torenkamerfestival ook een schrijversbios: een gigantisch, haarscherp beeldscherm waarop proza en cabaret te zien zijn. Er wordt op verschillende manieren gebruik gemaakt van beeld en geluid; bezoekers kunnen de illustraties van Daniel Ernst tot leven zien komen aan de hand van een virtual reality-bril. In Erica Baltimore’s monoloog, die je met een koptelefoon beluistert, blikt de hoofdpersoon terug op een gebeurtenis uit haar leven: ‘Jouw tengere silhouet kan ik met mijn ogen natekenen,’ klinkt het nostalgisch.

 

Het Torenkamerfestival is t/m 24 juli gratis te bezoeken in VondelCS. De komende weken staat radioprogramma Opium in het teken van het Torenkamerfestival. De uitzendingen zijn live bij te wonen in VondelCS.

Lees meer over