Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: MisofoMe
actueel

App HvA'ers tegen afschuw van smakgeluiden valt in de prijzen

Daan van Acht,
3 juli 2016 - 11:41

Extreem kwaad worden of walgen van de smak- en kauwgeluiden van je tafelgenoot heeft een naam: misofonie. Jelle Bot, Sjoerd Roders en Emiel Zuurbier, derdejaarsstudenten Communication and Multimedia Design (CMD) aan de HvA, bedachten de app MisofoMe om de gevoelens van de personen die lijden onder deze neurologische aandoening wat te temperen. Die viel tijdens de jaarlijkse Golden Dot Awards van de opleiding CMD in de prijzen.

Misofonie is nog een redelijk onbekend verschijnsel. Wat wel zeker is, is dat mensen die extreem veel last hebben van kauw- en smakgeluiden zich niet per se aanstellen, vertelt student Emiel Zuurbier. Vanuit de HvA kregen hij, Jelle Bot en Sjoerd Roders de opdracht om een app te ontwikkelen die als aanvulling dient op de behandeling in het AMC – momenteel het enige Nederlandse ziekenhuis waar misofoniepatiënten terechtkunnen. Ze presenteerden hun plan aan het AMC. Marije ten Brink, de CMD-docent die de jongens tijdens hun proces begeleidde, was lyrisch. Zij nomineerde de app daarom voor de jaarlijkse Golden Dot Awards van de HvA, een wedstrijd waarin CMD-studenten van alle jaarlagen het met hun digitale initiatieven tegen elkaar opnemen.

 

Mindfulness

‘Je kunt onze app zien als een bibliotheek met allerlei oefeningen voor ontspanning, concentratie en beweging,’ vertelt Zuurbier. ‘Al die oefeningen helpen in het omgaan met misofonie.’ Zo vind je in de app therapeutische video’s, rekenspelletjes en geluidsfragmenten die bijdragen aan je mindfulness. Zuurbier: ‘Het gaat er vooral om dat we patiënten afleiding kunnen bieden.’ Om de app zo compleet en probleemgericht mogelijk te maken, kunnen ook misofoniepatiënten ideeën en oefeningen toevoegen.

 

Omdat alleen het AMC op dit moment een behandeling aanbiedt, eindigen misofoniepatiënten steeds vaker op een wachtlijst, geeft Zuurbier aan. Zij kunnen de app in de tussentijd gebruiken, al blijven de oefeningen ook voor geholpen patiënten relevant. Die relevantie werd ook opgemerkt door de jury van de Golden Dot Awards. Zuurbier en zijn twee compagnons pakten de hoofdprijs. ‘Een van de juryleden heeft een vriendin met misofonie. Hij kon de app daardoor extra goed beoordelen en was heel positief. Nou, dat was wel een goeie binnenkomer dus.’

Lees meer over