Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daan van Acht
actueel

Allard Pierson Museum eert UvA-archeologe met tentoonstelling

Daan van Acht,
24 juni 2016 - 12:35

In de expositie over Emilie Haspels die donderdag werd geopend in het Allard Pierson Museum, wordt de eerste vrouwelijke hoogleraar klassieke archeologie aan de UvA beschreven als een gedreven en onverschrokken pionier.

De expositie maakt deel uit van het tentoonstellingsdrieluik ‘Ontmoetingen met de Oriënt’. Naast Haspels richt het drieluik zich op de excentrieke archeoloog Flinders Petrie en op de bloeiende contacten tussen oosterse reizigers en Nederlandse wetenschappers.

 

Wie een vluchtige blik op de tentoonstelling werpt, ziet direct wat Haspels voor de archeologie, maar ook voor de wetenschap in het algemeen heeft betekent. In haar jongere jaren leidde ze opgravingen in Griekenland en Turkije. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd ze aan de UvA zowel tot de eerste vrouwelijke hoogleraar benoemd als tot directeur van het Allard Pierson. Daarnaast werkte ze twintig jaar aan een 'monumentaal boek' over haar veldwerkonderzoek in de Phrygische hooglanden, dat in de jaren zeventig verscheen. Dat boek wordt nu nog steeds als standaardwerk gezien.

 

In een film die op de tentoonstelling wordt vertoond, vertelt Haspels assistent Jaap Hemelrijk over de gedrevenheid van de archeologe. 'Emilie gaf nooit op. Ze was onverschrokken; ze is door stieren gebeten en op de hoorns van neushoorns beland. Niets hield haar tegen, ze wilde alles zien, documenteren en fotograferen.' Dat laatste blijkt wel uit het dagboek dat Haspels bijhield, en dat ze haar 'Boekie' noemde. Tot in de kleinste details beschrijft ze er haar beslommeringen: '... 17 juni, en het is ijskoud weer, bedekte lucht, met een straffe (N) wind, waardoor het onder de steen weggehaalde zand mij om de oren en in het toestel waait als ik tracht hem te kieken.'

 

Turkije

Haspels zou door haar expedities Nederland en Turkije dichter bij elkaar hebben gebracht. Bij de opening wist kersvers rector magnificus van de UvA Karen Maex de essentie van de tentoonstelling in de context van de hedendaagse universiteit te plaatsen: 'Een internationale blik en diversiteit zijn van groot belang binnen de UvA.'

 

Ook de ambassadeurs van Marokko, Turkije en Egypte waren bij de opening aanwezig. Er werd bovendien een livestream opgezet met Cornelis van Rij, de Nederlandse ambassadeur in Turkije die in het Archeologisch Museum in Eskisehir de 'dubbeltentoonstelling' over Emilie Haspels opende. 

 

Het tentoonstellingsdrieluik 'Ontmoetingen met de Oriënt' is vanaf vandaag t/m 18 september te zien in het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127.

 

Lees meer over