Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wellesley College (cc, via Flickr)
actueel

Naaktfoto's als onderpand voor Chinese studieleningen

Carlijn Schepers,
17 juni 2016 - 12:00

Vrouwelijke studenten in China sturen steeds vaker naaktfoto’s als onderpand voor studieleningen. Als ze het geleende geld niet op tijd terugbetalen worden de foto’s openbaar gemaakt. Dat meldt de Southern Metropolis Daily, de Chinese staatskrant van de provincie Guangzhou, deze week.

In China krijgen studenten niet zo gemakkelijk studieleningen of leningen om start-ups te beginnen als in Nederland. Het is gebruikelijker om bij particulieren geld te lenen en daar spelen kwaadwillenden op in via berichtendiensten als QQ en WeChat. Hierbij wordt aan de vrouwelijke studenten steeds vaker gevraagd naaktfoto’s te sturen als onderpand. Bij het niet terugbetalen van de lening worden deze foto’s op het internet gepubliceerd of rondgestuurd.

30 procent rente per week
Op de naaktfoto’s moeten de studenten vaak hun identiteitskaart in de hand houden. Daarnaast moeten ze persoonlijke gegevens als hun studentenkaart, adres, telefoonnummer meesturen. Zelfs naar informatie van hun familie wordt gevraagd. De bedragen van de leningen variëren van honderden tot duizenden yuans per week100 yuan is ongeveer 13,50 euro. De rentes zijn ook niet mals: tussen de 24 en 30 procent per week.

Een anonieme student vertelt de krant dat ze eerst slechts 500 yuan had geleend, maar vervolgens steeds nieuwe leningen afsloot om de vorige te betalen. Haar schuld liep zo op naar 55.000 yuan en nu zegt de leningverstrekker haar naaktfoto’s online te plaatsen. Een andere geldschieter dreigt de naaktfoto’s van een meisje naar haar ouders te sturen, blijkt uit een screenshot dat in verschillende Chinese media is gepubliceerd. Ze kon de tienduizend yuan die ze had geleend voor een abortus niet terugbetalen.

Seksueel geweld
Op het internet circuleren verschillende screenshots van dreigberichten die vrouwen ontvingen nadat ze hun lening niet konden terugbetalen. Er wordt niet alleen gedreigd met het publiceren van de foto’s en het sturen ervan naar de ouders, ook met seksueel geweld. Sommige vrouwen hebben inmiddels de hulp van de politie ingeschakeld.

Lees meer over