Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ka Wing Falkena
actueel

HvA stopt per direct met bindend studieadvies in tweede jaar

Henk Strikkers,
27 mei 2016 - 13:27

De Hogeschool van Amsterdam stopt per direct met het geven van bindende studieadviezen in het tweede jaar. Vanaf heden worden bindende studieadviezen (bsaVoorheen werd het bindend afwijzend studieadvies aan de HvA afgekort tot bas.) enkel nog aan het einde van het eerste jaar gegeven. Voorheen kon dat ook aan het einde van het tweede jaar gebeuren als er aan het einde van het eerste jaar een voorwaardelijk advies werd gegeven.

De aanpassingen komen na een reeks uitspraken van het College Beroep Hoger Onderwijs (CBHO). Daarin werd de HvA enkele keren in het ongelijk gesteld. Deze week ontstond ophef over die uitspraken nadat een afzwaaiend rechter zich vrij kritisch uitte in een afscheidsinterview. De Universiteit Leiden stopte bijvoorbeeld met de proef waarbij studenten in het eerste én het tweede jaar minimaal 45 punten moesten halen.

 

De Hogeschool van Amsterdam stelt dat de verandering komt doordat het CBHO ‘stelt dat het uitbrengen van een tweede studieadvies (positief of negatief) niet conform de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) is’. Het Onderwijs- en Examenreglement is aangepast zodat dit wel voldoet aan de wet.

 

Huidige studenten

Studenten die in hun tweede jaar zitten krijgen dit jaar geen bindend studieadvies meer, ook niet als ze niet voldoen aan de eisen die golden toen ze aan hun studie begonnen. Studenten die dit jaar aan hun studie begonnen krijgen eind dit jaar een definitief studieadvies. ‘Er is een uitzondering mogelijk,’ schrijft de HvA. ‘Op grond van persoonlijke omstandigheden van een student kan het studieadvies worden opgeschort naar het einde van het tweede jaar van de opleiding. De examencommissie beslist hierover.’