Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mats van Soolingen
actueel

5 dingen die je niet mag missen tijdens FabCity

Fabienne Meijer,
27 april 2016 - 09:02

Met FabCityFabCity is een tijdelijke stad op de kop van het Java-eiland, die wordt gebouwd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. officieel van start is het nog een hele kunst om wijs te worden uit alle projecten en stands die aanwezig zijn op de campus. Waar moet je nu écht heen? Folia heeft een overzichtelijke top 5 van must-sees voor je samengesteld. Of je nu zin hebt in een surrealistische datareis of een hapje wil eten in het ecologische restaurant, bij FabCity kan het.

1. We Are Data

Data is overal, en wordt op steeds meer manieren verzameld. Documentairemaker Thomas Blom en ontwerper Tijl Akkermans bedachten een installatie die de bezoeker een ervaring met data oplevert. Blom: ‘Onze installatie moet bezoekers een bepaalde intuïtie meegeven, zodat je vanaf dat moment beter kunt nadenken over data die over je verzameld wordt.’ In de installatie wordt gebruik gemaakt van Facereaders, die emoties bij mensen kunnen herkennen. Zo verzamelt de machine een profiel over je, waarvan je aan het einde van de ervaring kunt beslissen of je het wil delen of niet. ‘Het is heel bijzonder om mee te maken,’ aldus Blom. Zeker een bezoekje waard!

 

2. Pretty Plastic Plant

Architectenbureau SLA en ruimtelijk ontwerpersbureau Overtreders W werkten samen aan het bouwen van een mobiele plastic-upcycle-fabriek. ‘We noemen het upcyclen, omdat het product in onze machine meer waard wordt. Het krijgt een beter leven,’ aldus Peter van Assche van Bureau SLA. Bezoekers kunnen hun plastic afval kwijt bij de stand, waarna er een plastic muur mee wordt gemaakt. Je plastic afval is zelfs geldig als vervangend toegangsticket! De materialen die worden gemaakt, zullen uiteindelijk gebruikt worden in een paviljoen. Helaas zijn de units waarmee het plastic wordt omgesmolten nog niet voor thuisgebruik geschikt, dus als je wil ervaren hoe je met plastic iets moois kan maken, ga dan even langs.

Foto: Mats van Soolingen
Finch Buildings

3. Finch Buildings

Benieuwd hoe de toekomst van (studenten)wonen eruit ziet? Kom dan langs bij de stand van Finch Buildings. Dit Amsterdamse bedrijf maakt woonmodules die volledig duurzaam en zelfvoorzienend zijn, van gerecycled en recyclebaar hout. Het is voor Finch de eerste keer dat hun modules live te bewonderen zijn. ‘We zullen vier modules laten zien,’ aldus oprichter Jurrian Knijtijzer. ‘Op de begane grond vind je de studentenwoningen, die we ook zullen gebruiken als kantoor. En bovenin wordt een gekoppelde module geplaatst, normaliter een starterswoning, waar ikzelf en andere mensen kunnen gaan wonen tijdens FabCity.’ Als je het lief vraagt, zit er misschien zelfs een rondleiding in.

 

4. Moestuin

Stadstuinieren is hip, maar die moestuintjes van de AH willen maar niet uitkomen. Hoe doe je het wel goed? Daar weet Matthias van den Berg, oprichter van Amstelhoveniers, meer van. Op FabCity verbouwt hij in zijn moestuin de groenten voor het FabCafé van Ons Eten. Daarnaast zijn in de cafékas zijn ‘Vertical Gardens’ aanwezig, die laten zien hoe je op kleine ruimtes zo veel mogelijk planten kunt laten groeien. ‘Studenten kunnen in de moestuin helpen met het inzaaien en onderhoud,’ zegt Van den Berg. Hij geeft vast één tip: kies niet voor aardappelen in je stadsmoestuin, maar voor specialistische producten als eetbare bloemen. Voor de reden en meer tips moet je op FabCity zijn!

Foto: Mats van Soolingen
FabCafé 'Ons Eten'

5. Fabcafé ‘Ons Eten’

Honger en dorst hoef je niet te lijden op FabCity, want voor een versnapering kun je terecht bij het FabCafé. Marianne Karstens runt het café samen met Tanja den Broeder. Het belangrijkste zijn de korte ketens: eten direct van de boer. Daarom komt een groot deel van de groenten direct uit de FabCity-moestuin. In het restaurant zijn drankjes en een kleine maaltijd verkrijgbaar, zoals een tosti of een salade. ‘We zijn ook een leerwerkplek: we werken samen met studenten van het ROC,’ vertelt Karstens. Omdat ze transparantie willen benadrukken, zit het café in een kas. Lekker warm en het geeft een goed uitzicht op de rest van FabCity.

Lees meer over