Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Tom Blom
actueel

UvA vernietigt per ongeluk ‘UvA-Banksy’

Daan van Acht,
20 april 2016 - 11:41

De op Banksy geïnspireerde graffitikunstEerder werd in dit bericht melding gemaakt van het feit dat de kunstwerken zeker van Banksy waren. Hoewel het bij Banksy nooit uit te sluiten is, is het volgens experts zeer waarschijnlijk dat het om imitators gaat. bij de UvA-locatie Oudemanhuispoort is tijdens schoonmaakwerkzaamheden in de binnenstad overschilderd. Gisteren werd Tom Blom, hoogleraar aan de rechtenfaculteit, groot street art-fan en overtuigd van de echtheid van de Banksy, erover ingelicht door een portier. ‘De UvA heeft een kunstschat vernietigd. Ze moeten er met hun poten vanaf blijven.’

Foto: Tom Blom
Het verdwenen kunstwerk

Onbegrijpelijk, vindt Blom het overschilderen. De muurschildering, getiteld Balloon Girl, toonde een meisje dat een hartvormige ballon loslaat, en was onderdeel van een reeks schilderingen over Syrische kinderen. Volgens Blom wist hij vorig jaar zomer al ternauwernood te voorkomen dat het kunstwerk werd overschilderd.

 

Blom vertelt dat de Banksy-achtige street art destijds de laatst overgeblevene in Amsterdam was, nadat elders in de stad, waaronder bij het Museumplein, drie Banksy-achtige tijdens renovaties waren verwijderd. ‘Banksy is hot in Nederland. In het nieuwe Moco Museum is een tentoonstelling aan hem gewijd, en binnenkort komt hij zelfs naar Nederland. En wat doet de UvA? Een van zijn kunstwerken verwijderen,’ aldus Blom. Voor het kunstwerk kwamen ook vele toeristen naar de Oudemanhuispoort. ‘De UvA heeft het ook nog eens ontzettend lelijk overschilderd,’ zegt Blom. Op de plek van het kunstwerk is volgens Blom nu een donker, vierkant vlak te zien.

Foto: Tom Blom
Het tweede kunstwerk staat een stuk hoger op de muur

Tweede kunstwerk

Na verloop van tijd kwam Blom er achter dat er nóg een grafitti-schildering bij de Oudemanhuispoort te zien is. Deze hangt echter een stuk hoger dan de inmiddels verwijderde schildering, Blom zag het kunstwerk pas toen hem een stellage opviel waar de kunstenaar waarschijnlijk ‘s nachts op is geklommen. Of dit kunstwerk ook wordt overschilderd, is nog onduidelijk. Blom hoopt er in ieder geval een stokje voor te kunnen steken. ‘De schilders hebben er een hoogwerker voor nodig, hopelijk beginnen ze niet onmiddelijk met overschilderen en kan dit worden voorkomen. Ik weet zelfs niet eens of deze tweede al door de UvA is ontdekt. Ze moeten er in ieder geval vanaf blijven. Dit is niet zomaar graffiti, dit is kunst!’

Update 20 april 13.23 uur

Ondanks dat het zeer waarschijnlijk niet om een echte Banksy gaat, laat UvA-persvoorlichter Kim Janssen weten dat de muurschildering evengoed nooit verwijderd had mogen worden. Volgens Janssen waren schilders bezig met het verwijderen van graffiti op gebouwen in de binnenstad, maar was het 'niet de bedoeling' om het Banksy-achtige kunstwerk bij de Oudemanhuispoort over te schilderen. 'Heel erg zonde.' Janssen geeft aan dat Facility Services de zaak gaat uitzoeken.

 

UvA-hoogleraar Blom geeft eerlijk toe er altijd vanuit te zijn gegaan dat het om echte Banksy-schilderingen ging. Hij noemt de kunstwerken 'zeer natuurgetrouwe kopieën'. Zijn reactie op het verwijderen ervan blijft hetzelfde. 'Er is nog steeds sprake van fantastische street art met een sterke boodschap die zeker bewaard had moeten blijven.'

 

Update 20 april 16:00 uur

Folia ging met Tom Blom kijken op de Oudemanhuispoort waar het kunstwerk is verwijderd. Zijn hoop is dat de graffiti-artiest de lege muur gauw weer komt beschilderen.

 

 

 

N.B. Eerder werd in dit bericht melding gemaakt van het feit dat de kunstwerken zeker van Banksy waren. Hoewel het bij Banksy nooit uit te sluiten is, is het volgens experts zeer waarschijnlijk dat het om imitaties gaat.

Lees meer over