Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Vera de Kok (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Verhalenbundel die Brands aan UvA schreef verschijnt mogelijk alsnog

Nina Schuyffel,
5 april 2016 - 13:30

Literatuurkenner Wim Brands is maandag op 57-jarige leeftijd overleden. Naast dichter en presentator van het televisieprogramma VPRO Boeken was Brands sinds 1 februari 2015 gastschrijver bij de Artisbibliotheek van de UvA. In die functie was hij bezig met een verhalenbundel, die later dit jaar zou verschijnen. Volgens de conservator zijn er plannen om het boek alsnog uit te geven.

Brands organiseerde afgelopen jaar vijf bijeenkomsten waarin hij wetenschappers interviewde over een boek uit de collectie van de Artisbibliotheek. Onder meer Midas Dekkers, Louise Fresco en Arie van den Berg kwamen langs. ‘Het waren boeiende en leerzame ontmoetingen, waarbij Wim Brands, alert maar ontspannen vragen stellend, ervoor zorgde dat de gesprekken geen enkel moment verveelden,’ memoreert conservator Hans Mulder op de website van Bijzondere Collecties.

‘Nederland verliest een begenadigd dichter, denker en interviewer, en de Artisbibliotheek een bevlogen gastschrijver’

De laatste bijeenkomst vond plaats op 23 maart. Brands meldde zich die dag ziek, maar wilde wel dat de avond door zou gaan, zegt Mulder. Hij vroeg Mulder en oud-hoofdconservator Garrelt Verhoeven in zijn plaats op te treden.

 

‘Eind februari kwam Wim bij mij langs om de avond voor te bespreken. Ik merkte wel dat het niet zo goed met hem ging. En toen hij mij half maart belde om te zeggen dat hij er de 23e niet bij kon zijn, verbaasde me dat niet echt. Toch komt zijn overlijden voor mij totaal onverwacht. Ik vind het onbeschrijfelijk verdrietig, vooral ook voor zijn vrouw en kinderen. Nederland verliest een begenadigd dichter, denker en interviewer, en de Artisbibliotheek een bevlogen gastschrijver.’

 

In de verhalenbundel, waarvoor Brands tien boeken uit de bibliotheekcollectie als leidraad nam, zouden essays verschijnen van de door hem geïnterviewde gasten. De deadline voor het inleveren van de artikelen stond gepland op 1 mei. Conservator Mulder is momenteel in gesprek met Brands’ uitgever over de bundel, waarin ook door hemzelf geschreven essays en interviews zouden verschijnen. Mulder: ‘We zijn nu aan het inventariseren wat er allemaal al af is. Als er genoeg materiaal is, willen we de bundel alsnog uitgeven. Als een eerbetoon aan Wim Brands.’