Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Nina Schuyffel
actueel

‘Achteraf had ik het anders aangepakt’

Nina Schuyffel,
25 maart 2016 - 07:28

‘Als ik dit had geweten, had ik het anders aangepakt.’ Dat zei Jean Tillie gisterenmiddag bij een debat over de recente ophef over de Boobie Bible. In plaats van de Folia’s weg te halen, zou de decaan van de Faculteit Maatschappij en Recht tijdens de open dag aan de HvA voortaan meerdere Folia’s naast elkaar leggen. ‘Zodat bezoekers zien dat er ook andere covers bestaan.’

Tillie besloot onlangs de Folia’s uit de bakken te verwijderen omdat de foto’s in het blad als aanstootgevend konden worden ervaren. Op de cover stond een ontblote vrouwentorso onder de kreet ‘Gewoon, borsten’, verwijzend naar een artikel over de feministische organisatie FemCom, die tot doel heeft de seksualisering van vrouwelijke lichaamsdelen onder de aandacht te brengen. Na zijn besluit volgde een golf aan protest. Een UvA-studente voerde actie door op de open dag met ontbloot bovenlijf Folia's uit te delen.

Foto: Vera Duivenvoorden
De gewraakte Folia-cover

Op het debat, dat Tillie organiseerde, waren gisterenmiddag zo’n vijftig studenten, medewerkers en docenten van de UvA en HvA afgekomen. Net als in de discussie die de afgelopen weken werd gevoerd, waren er nauwelijks medestanders voor Tillie. ‘Ik werk bij de Faculteit Maatschappij en Recht. Op beide gebieden heeft de HvA de plank finaal misgeslagen,’ meende een docent. Iemand anders wilde weten of Tillie zich ervan bewust was dat hij de medewerkers van de HvA in een ongemakkelijke positie heeft gebracht, ‘door deze beslissing over mijn hoofd heen te maken’.

 

Meningloze ruimte

Tillie bleef bij zijn standpunt dat hij aankomende studenten niet wilde confronteren met de blote borsten die op 11 maart de cover van Folia sierden. Hij herhaalde daarbij het argument dat hij een dergelijk tijdschrift thuis ook niet op zijn salontafel zou leggen, en dat het zijn bedoeling was tijdens de open dag van de HvA een ‘meningloze ruimte’ te creëren. Hij voegde daar vandaag aan toe dat de cover van Folia hem aandeed als een ‘typische UvA-cover, waar HvA’ers zich niet in zouden herkennen’.

 

Op de vraag of er bij de HvA een nieuw protocol wordt opgesteld als dergelijke situaties in de toekomst zich weer voordoen, antwoordde Tillie: ‘Ik vind dat ik uiteindelijk de bevoegdheid moet blijven houden om iets weg te halen waarvan ik denk: dit kan echt niet.’