Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

UvA-startup Scyfer ontvangt 217.000 euro voor bestormen digitale zorgmarkt

Joris Janssen,
31 juli 2015 - 14:44

Het Europese stimuleringsproject FICHe heeft 217.000 euro toegekend aan Scyfer, een spin-off van de UvA. Scyfer heeft een zelflerend beeldanalyseplatform ontwikkeld dat helpt bij het vinden van afwijkingen in medische afbeeldingen. Met het geld wil de UvA-startup haar technologie in de markt zetten.

Slimme algoritmes
Scyfer is tot winnaar gekroond uit meer dan 300 aanmeldingen waarover de beoordelingscommissie van FICHe zich heeft gebogen. FICHe is een mede door de EU gefinancierd programma dat Europese startups, kleine en middelgrote bedrijven ondersteunt in de ontwikkeling van innovatieve digitale applicaties in de gezondheidssector.

Het beeldanalyseplatform van Scyfer herkent met behulp van slimme algoritmes patronen in medische afbeeldingen. Op die manier kan de software bijvoorbeeld hersenschade herkennen in 3D MRI-scans. Door het uitfilteren van afbeeldingen zonder afwijkingen en het arceren van ontdekte abnormaliteiten kunnen medisch specialisten sneller en gemakkelijker diagnoses stellen.

Deep Learning
De algoritmes achter de software van Scyfer zijn vergelijkbaar met de technologie die Facebook en Google gebruiken voor spraak- of gezichtsherkenning. Het platform put uit enorme bergen gegevens – ‘big data’ in goed Nederlands – en leert hierin patronen herkennen, de zogeheten Deep Learning-methode. Een artikel in Folia #12 van november vorig jaar gaat uitgebreid in op deze methode en toepassing ervan door Scyfer.

De door Scyfer gebruikte Deep Learning-methode heeft naast het herkennen van hersenschade, een project in samenwerking met het AMC, ook andere mogelijke toepassingen. Scyfer onderzoekt samen met verschillende Nederlandse diagnostieklaboratoria waar het beeldanalyseplatform nog meer van pas komt. De subsidie van FICHe draagt bij aan de hiervoor benodigde proefprojecten.

Lees meer over