Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Universiteiten gaan Elsevier boycotten

Henk Strikkers,
2 juli 2015 - 13:40
Vorige maand zijn de universiteiten begonnen met hun plan om wetenschappelijk uitgever Elsevier te gaan boycotten. Zo’n negenhonderd onderzoekers die in de redacties zitten van Elsevier-bladen zijn gevraagd zich terug te trekken. Dat bericht NRC vandaag.

Eerder dreigden universiteiten al met een boycot omdat de onderhandelingen met de uitgeverij over het vrijelijk beschikbaar stellen van wetenschappelijke publicaties muurvast zaten. Gerard Meijer, voorzitter van de Radboud Universiteit die namens de gezamenlijke universiteiten onderhandelt met Elsevier, verklaart tegenover NRC dat de partijen ‘mijlenver’ uit elkaar liggen.

In 2024 enkel Open Access
Op dit moment moeten universiteiten nog extra betalen als ze willen dat artikelen van hun wetenschappers Open Access worden gepubliceerd. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kondigde vorig jaar al aan dat in 2024 alles Open Access gepubliceerd zou moeten worden. Naar aanleiding van een brief die hij aan de Kamer schreef, is de Vereniging van Universiteiten (VSNU) met de verschillende uitgevers gaan praten.

Vorig jaar leidde dat bijvoorbeeld al tot een akkoord met de grote Duitse uitgever Springer. Ook met het Amerikaanse Sage is nu een deal gesloten waarbij universiteiten niet langer extra betalen om Open Access te publiceren.

Vervolgstappen
Meijer laat weten dat het hier niet bij zal blijven als Elsevier geen water bij de wijn doet. ‘Mocht dit drukmiddel niet werken, dan kunnen we aan wetenschappers vragen ook geen artikelen meer te reviewen voor Elsevier en uiteindelijk niet meer te publiceren in Elseviertijdschriften,’ zegt Meijer in NRC.