Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Tandheelkundig onderzoek Acta ‘zeer goed tot excellent’

Dirk Wolthekker,
15 januari 2015 - 06:47
Betreft
Deel op
Het onderzoek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta), de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU, is zeer goed tot excellent. Zo oordeelt een externe commissie die keek naar het Acta-onderzoek in de periode 2007-2013. De onderzoekskwaliteit van de twee Acta-zwaartepunten Oral Infections and Inflammation en Oral Regenerative Medicine, wordt gekwalificeerd als ‘excellent’.

‘Deze prachtige uitkomst ondersteunt de keuze ons onderzoek te concentreren in twee onderzoeksprogramma’s, zegt Acta-decaan Albert Feilzer. ‘Het zorgt voor vruchtbare interactie tussen onze onderzoekers en maakt Acta interessant voor andere partijen om mee samen te werken.’

Het zwaartepunt Oral Infections and Inflammation is gericht op de ziekteoorzaken, preventie en therapie van orale aandoeningen (zoals cariës en parodontitis), en de gevolgen van deze aandoeningen voor de algehele gezondheid. De commissie beoordeelt de kwaliteit van het onderzoeksprogramma als ‘excellent’.

De onderzoekskwaliteit van het zwaartepunt Oral Regenerative Medicine krijgt ook de kwalificatie excellent. In dat onderzoek gaat het om de biologische processen van aanpassing en herstel van bot en steunweefsel, en de bio-compatibiliteit van materialen. De implantologen en tandarts-prothetisten worden beoordeeld als ‘zeer goed’.

SEP
De vijfkoppige onderzoekscommissie, bestaande uit een Britse, Canadese, Finse, Nederlandse en Zwitsers onderzoeker, heeft het onderzoek verricht aan de hand van drie criteria: onderzoekskwaliteit, maatschappelijke relevantie en toekomstbestendigheid. Het is de eerste onderzoeksbeoordeling binnen de UvA die is uitgevoerd volgens het nieuwe Standaard Evaluatie Protocol (SEP).

Het rapport doet ook een aantal aanbevelingen. Zo moedigt de commissie Acta-onderzoekers aan om meer externe samenwerking te zoeken, zowel binnen als buiten UvA en VU. 

Zie hier voor het hele rapport.
Lees meer over