Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Thomas Buser wint KVS-penning

Dirk Wolthekker,
22 december 2014 - 16:00
Econoom Thomas Buser heeft de driejaarlijkse KVS-prijs gewonnen voor het beste proefschrift in de economische wetenschap in de periode 2011-2014. Hij krijgt de prijs van de Koninklijke Vereniging voor Staathuishoudkunde (KVS).

Buser, werkzaam bij de sectie Markets & Organisations van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde verdedigde in september 2012 zijn proefschrift 'Essays in Behavourial Economics', een dissertatie over de biologische oorsprong van economische voorkeuren. Zo toont hij onder meer aan dat het verschil in competitiviteit tussen mannen en vrouwen deels wordt veroorzaakt door hormonen. Ook onderzocht hij of verschillen in profielkeuzen van mannelijke en vrouwelijke vwo-leerlingen verklaard kunnen worden door genderverschillen in de wil tot competitie.

Econoom Thomas Buser doet onderzoek naar gedragseconomie aan de FEB. Econoom Thomas Buser doet onderzoek naar gedragseconomie aan de FEB.

Volgens de jury kenmerkt Busers onderzoek zich ‘door een hoge mate van originaliteit en laat het zien dat fundamentele vraagstukken over preferenties kunnen worden aangepakt met creatieve en relatief eenvoudige (veld)experimenten’. Ook in 2011 ging de KVS-penning naar een UvA-promovendus. De penning ging toen naar Vincent Sterk voor zijn proefschrift ‘The role of mortgages and consumer credit in the business cycle’.