Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) krijgt een subsidie van 200.000 euro van de EU om komend jaar richtlijnen te ontwerpen waarmee Europese landen topsport en studie succesvol kunnen combineren voor getalenteerde sporters. Lectoren van de hogeschool starten met deze subsidie een inventariserend onderzoek in alle EU-landen naar de mogelijkheden voor topsporters voor zogenaamde dual careers.

HvA-lector Topsport en Onderwijs Cees Vervoorn en zijn collega's Marije Baart de la Faille (lector Kracht van Sport) en Dennis van Vlaanderen (manager Topsport Academie Amsterdam) zijn trots op de Europese aanbesteding. Vervoorn: 'Het is een eer. Brussel geeft hiermee te kennen dat het waardeert hoe de HvA zijn zaken geregeld heeft voor studerende topsporters. We hebben veel ervaring met de combinatie topsport en studie door de Johan Cruijff University en de Topsport Academie. We zijn nu aangewezen om deze ontwikkelingen in de rest van Europa door te zetten.'

De Europese Commissie heeft het recht op onderwijs voor topsporters voor de komende jaren als belangrijk aandachtspunt aangemerkt. Nu is de organisatie in de EU-landen heel verschillend, met als resultaat dat topsporters soms 'vier medailles om hun nek hebben hangen, maar op hun dertigste met lege handen staan, zonder diploma', aldus Dennis van Vlaanderen. Het onderzoek van de HvA-lectoren zal een inventarisatie zijn van de regelingen in de lidstaten van de EU. Deze overleggen de lectoren vervolgens in Brussel om daar tot een set minimumeisen te komen, waaraan landen moeten voldoen als ze de combinatie topsport en studie willen verbeteren.

'De laatste handtekening uit Brussel moet nog worden gezet, maar de toezegging is rond,' zegt Vervoorn. Het is de bedoeling dat de HvA in januari 2015 begint om de plannen in de praktijk te brengen.