Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Bacteriën zijn <em>hot</em> tijdens De Anatomische Les

Peter Boek,
14 november 2014 - 12:14
Onze bacteriën zijn hot. Martin Blaser, een van de belangrijkste bacteriedeskundigen ter wereld, sprak donderdag in het concertgebouw het microben-evangelie uit tijdens De Anatomische Les. Bacteriën blijken bij zo'n beetje alles wat zich afspeelt in het lichaam betrokken te zijn. 'Met nieuwe behandelingen als faecestransplantatie en meer onderzoek naar ons microbioom, kunnen we waarschijnlijk ziektes als diabetes en colitis ulcerosa veel beter behandelen dan nu, misschien zelfs genezen.'

De lezing, georganiseerd door het AMC, VUmc en de Volkskrant, ging daarin mee met een trend, waarin onze bacteriën populair zijn. Een stroom van studies koppelt het ontstaan van onder andere diabetes, overgewicht en slokdarmkanker aan een verstoring in de balans van de bacteriën die we meedragen. Blaser ging vooral in op het gevaar van antibiotica tijdens de kinderjaren: 'Er lijkt een verband te bestaan tussen antibioticagebruik tijdens de eerste levensjaren en overgewicht en diabetes.'

Cultuur en wetenschap
De Anatomische Les is een combinatie van cultuur en wetenschap die elk jaar vooraanstaande wetenschappers en kunstenaars weet te trekken en daarmee het concertgebouw vult. De middag staat in de traditie van het chirurgijnsgilde, die in de zestiende en zeventiende eeuw eens per jaar een openbare ontleding organiseerde. Ook als leek was het mogelijk daarbij aanwezig te zijn, net als bij de hedendaagse versie.

Het cultuurgedeelte stond dit jaar in het teken van kunstenares Daniëlle van Ark, die exposeert in het AMC, maar ging ook over Ernst Laqueur. De van origine Duitse professor heeft in Amsterdam onderzoek gedaan naar hormonen en zo de stof testosteron ontdekt. Achterkleindochter van Laqueur, Larissa Groeneveld, verzorgde daarom de muzikale omlijsting van de middag met haar Osiris Trio.

Dit jaar, de 21e editie, deed ook de VU mee aan de organisatie van De Anatomische Les. Omdat 'de samenwerking tussen het AMC en de VU steeds duidelijker vorm begint te krijgen.' Zo'n tweeduizend toehoorders waren aanwezig, waarmee de Anatomische Les wederom uitverkocht was.
Lees meer over