Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Acasa wint opnieuw Ken-Uw-Klassieken-Pubquiz

Dirk Wolthekker,
18 maart 2014 - 06:31
Voor de derde achtereenvolgende keer heeft het Acasa-team van UvA en VU de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz gewonnen die werd georganiseerd in het kader van de Week van de Klassieken die nog tot en met vrijdag duurt.

Onder classici is de Pubquiz al een ‘klassieker’ aan het worden. Maar ook de winst van het Acasa-team – bestaande uit Gerard Boter (VU), Rodie Risselada (UvA), Steve van Beek (UvA), Michiel van der Keur (VU) en Bas van der Meij (UvA) – begint al een klassieker te worden. Volgens Rodie Risselada, docent bij de afdeling Griekse en Latijnse talen en culturen, komt dat doordat de Acasa-groep bestaat ‘uit hele goede studenten en docenten die heel veel weten en heel goed kunnen samenwerken’.

Verdeeld over negenendertig teams, kruisten afgelopen donderdag zo’n tweehonderd classici, studenten en docenten de degens in de Tempelzaal van het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden. In acht rondes stelde quizmaster Fik Meijer tachtig vragen over Griekse en Latijnse literatuur, klassieke mythologie, oude geschiedenis, antieke wijsbegeerte, archeologie en de perceptie van de Oudheid. Risselada: ‘We moesten bijvoorbeeld klassieke citaten aanvullen en zeggen van wie die citaten afkomstig waren, maar ook kregen we tien stills te zien van op de Oudheid geïnspireerde films, waarbij me moesten weten om welke films het ging.’

Voor humor was ook ruimte. Zo kregen de deelnemers een Monty Python-film te zien waarin een voedbalwedstrijd werd gespeeld tussen Griekse en Duitse filosofen met de vraag wie het enige en beslissende doelpunt zette. Risselade: ‘Dat was Socrates’.

Foeilelijke beker
Met de quizwinst won het Acasa-team geen mis te verstane prijzen: de eer, eeuwige roem, bloemen en boeken. ‘En natuurlijk de wisselbeker,’ zegt Risselada. ‘Waarschijnlijk mogen we die houden, nu we hem voor de derde keer hebben gewonnen. Maar ik vrees dat niemand hem wil hebben, want het is een foeilelijke beker van een halve meter hoog met hele grote oren.’