Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Acht UvA’ers bij invloedrijkste Nederlanders

Clara van de Wiel,
2 december 2013 - 14:55
De UvA is goed vertegenwoordigd in de top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Acht personen die aan de UvA verbonden zijn staan dit jaar in de ranglijst. Drie van hen zijn bovendien bij de eerste vijfentwintig te vinden.

De ranglijst met invloedrijkste Nederlanders wordt jaarlijks door de Volkskrant opgesteld en werd afgelopen zaterdag gepubliceerd. Hoogst genoteerde UvA’er is dit jaar universiteitshoogleraar Economie en Bedrijfskunde Alexander Rinnooy Kan op een negentiende positie. Als voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) stond Rinnooy Kan in het verleden drie keer op nummer één. Naast hoogleraar is Rinnooy Kan op dit moment nog altijd president-commissaris bij De Nederlandsche Bank en Het Concertgebouw en toezichthouder van onder andere het Prins Bernhard Cultuurfonds en het AMC.

Rinnooy Kan wordt in de lijst gevolgd door Louise Fresco, die tevens universiteitshoogleraar is aan de UvA. Daarnaast is zij onder andere kroonlid van de SER en commissaris bij de Rabobank en Unilever. Op de vierentwintigste plaats staat CvB-voorzitter Louise Gunning, die tevens kroonlid is van de SER.

In de lijst staan verder hoogleraar economie Arnoud Boot (positie 36), toezichthouder Atzo Nicolaï (positie 51), hoogleraar Ondernemerschap en Organisatie Mirjam van Praag (positie 64), bijzonder hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie Barbara Baarsma (positie 68) en hoogleraar economie Coen Teulings (positie 108). 

De lijst wordt dit jaar voor de vierde keer op rij aangevoerd door VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.